Ma 2020. 6. 4, csütörtök, Bulcsú napja van.

Április elsején indul a viharjelzés a Tisza-tónál

2020.03.31 16:17. - Kovács Janka

Hazánk nagy tavain, így a Tisza-tavon is elindítja a viharjelző rendszert a katasztrófavédelem.

Hirdetés

 
Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek vízen és víz melletti tartózkodását teszi biztonságosabbá – közölte Németh Ádám, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.
 
A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, mint a katasztrófavédelem kiemelt stratégiai partnere a viharjelzésben, a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján adja ki. A rendszer technikai üzemeltetését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület végzi.
 
A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.
 
A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a teljes szezonban tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán, továbbá a TAVIHAR nevű, Andoridos és IOS készülékekre letölthető applikáció segítségével a nap 24 órájában.
 
A szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelző rendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!
 
Kiemelt kép: Top-túra


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.06.03 (21. szám)
Preszízs magazin 2020. tavasz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget