Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Ingatlanpiac: 2020 a változások éve lesz (?) - A Casa NetWork tanácsai

2020.04.01 11:17. - Kovács Janka

Kevés olyan dolog létezik, ami mindenkit kivétel nélkül érdekel. Az egyik ilyen az ingatlan. Mert lakni kell! A tulajdonunkban lévő lakás, ház aktuális forgalmi értékének nagyságával szinte mindenki tisztában van. Még akkor is, ha éppen sem eladni, sem pedig vásárolni nem akar. Gávris Szabolcs, a Casa Network ingatlanhálózat vezetője 10+1 szabályt tanácsol betartani az eladóknak és ugyanennyit a vásárlóknak.


 

- Az az érzésem, hogy az idei év nemcsak az érdekes évszám miatt lesz emlékezetes, hanem sok-sok színpadon érdekes darabokat láthatunk majd. Én az ingatlanosok társulatában játszom, idén már pontosan 20 éve - kezdi Gávris Szabolcs, a CasaNetWork ingatlanhálózat vezetője, majd folytatja:

- De nézzünk egy kicsit a múltba, hogy megérthessük a jövőt! 2016-ban, az ingatlan-bumm kezdetén megyénkben volt a legalacsonyabb – Nógrád megye után – az ingatlan eladások száma.

Emlékszünk még a 4,6 MFt-os Ady E. úti garzonárakra vagy az átlagos állapotú, 2 szobás gázfűtéses lakás 6-7 MFt körüli árára? Ugye már nem nagyon. De ez így is van rendjén. 2019-ben az Ady E. úti garzon már 11-13 MFt-ért, az emlegetett 2 szobás lakás pedig akár 15-17 MFt-ért cserélt gazdát. Az új lakások árai pedig a félmillió forintos négyzetméter ár körül mozognak. Ezekkel a számokkal koccintottunk az év végén és vártuk, hogy mit hoz 2020. Most, amikor ezeket a sorokat március közepén papírra vetem, már érezzük és tudjuk, hogy egy kicsit (kicsit nagyon) minden meg fog változni. De ugyebár lakni azért mégis csak kell, az élet nem állhat meg!

Amennyiben a kedves olvasó megengedi, szeretnék pár gondolatot és jó tanácsot megosztani Önnel. Ha valamikor, most lesz igazán szükség a jó és tapasztalt szakemberekre, akik a piac pillanatnyi helyzetét jól ismerik és az Ön igényeihez alakítják a stratégiát - zárta szavait.

 

Vásárlóknak szóló 10+1-es szabály:

 1. Először is mérje fel, hogy pontosan milyen ingatlanra van szüksége.
 2. Csináljon egy pénzügyi tervet azaz, hogy a vásárláshoz milyen forrásokat tud igénybe venni. (Készítsen „B”tervet is, hiszen a dolgok néha másként alakulnak!)
 3. Ezek után gondolja végig még egyszer, hogy biztosan a megfelelő ingatlant szemelte-e ki. Nem kell rögtön a kacsalábon forgó palotát megvenni!
 4. Informálódjon, hogy jogosult-e valamilyen támogatásra, kedvezményre.
 5. Indulhat a felfedezés, az ingatlanok felkutatása.
 6. Ne kapkodjon, ne tegyen meggondolatlan lépéseket, ígéreteket.
 7. Pénzátadás csakis kizárólag ügyvéd előtt történjen! Lejárt a sufni-tuning ideje!
 8. Legyen tisztában az ingatlan műszaki állapotával és annak várható, jövőbeni költségeivel.
 9. Hallgasson a megérzéseire!
 10. Ne feledje: aki ingatlant vásárol, vele együtt megkapja „ajándékba” az utcát, a szomszédokat, a lépcsőházat, stb.

+1   Az előbbi 10 pont bármelyikében, vagy akár az összesben tud Önnek segíteni a CasaNetwork ingatlaniroda munkatársa. Felkészült és tapasztalt kollégáink Örömmel kísérik Önt végig ezen az izgalmas és fontos úton.

Eladóknak szóló 10+1-es szabály:

 1. Először is gondolja át, hogy mikor és mennyiért szeretné értékesíteni eladó lakását vagy házát.
 2. Informálódjon, hogy az Ön ingatlanának megvásárlásához a jövendőbeli vevő jogosult-e valamilyen támogatás, kedvezmény igénybevételére (pl. CSOK).
 3. Ha Ön az eladás után új ingatlant akar vásárolni, akkor indulhat a felfedezés, az ingatlanok felkutatása. Valamint olvassa el az Eladóknak szóló 10+1-s szabályt!
 4. Ne kapkodjon, ne tegyen meggondolatlan lépéseket, ígéreteket.
 5. Pénzátvétel csakis kizárólag ügyvéd előtt történjen! Lejárt a sufni-tuning ideje!
 6. Legyen tisztában az ingatlana műszaki állapotával és az azt terhelő költségeivel. A vevőt pontos tájékoztatás illeti meg!
 7. Nézzen bele az ingatlan tulajdoni lapjába (betekintés ingyenesen a földhivatalokban), hogy valóban minden adat a jelenlegi állapotot tükrözi-e. Tulajdonjog, bejegyzett terhek, épület-feltüntetések, stb.
 8. Amennyiben hitel van az ingatlanon, tájékozódjon bankjánál a visszafizetés lépéseiről.
 9. Adózással kapcsolatos kérdésekben kerüljön képbe, mikor mennyit kell fizetni vagy nem fizetni.
 10. Energetikai tanúsítványra elképzelhető, hogy szükség lesz.

+1   Ingatlanirodából csak is a legjobbat válassza. Egy jó ingatlanos megkeresi a bérét!

 

Az ingatlan nem gyerekjáték, a hiányos információk és a megfelelő szakemberek hiánya miatt akár több millió forint „tanulópénzt” fizethetünk. Kérje ingyenes tanácsadásunkat és bízza igazán profikra ingatlanját:


CasaNetWork ingatlanhálózat
www.casanetwork.hu
E-mail: info@casanetwork.hu

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget