Ma 2020. 9. 28, hétfő, Vencel napja van.

Online közvetítik a Nemzeti Jászkun Emléknap szolnoki ünnepségét

2020.05.05 09:49. - Kovács Janka

Online lehet megtekinteni szerdán a Nemzeti Jászkun Emléknap alkalmából a szolnoki megyeházán rendezett ünnepséget a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat közösségi oldalán.

Hirdetés

 
 
    Az Országgyűlés május 6-át, a redemptio kihirdetésének, egyben az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította 2014-ben. Akkortól szervez központi megyei eseményeket minden évben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.
 
    Idén rövid ünnepséget szerveznek szerdán a szolnoki megyeházán, amelyet élőben közvetítenek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Facebook-oldalán. A program a jászkun indulóval kezdődik, majd ünnepi beszédet mond Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Berkó Attila megyei kormánymegbízott. Az emlékezést gyertyagyújtás zárja Györfi Sándor jászkun főkapitány részvételével. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat. Május 6. a Jászkun Hármas Kerület önmegváltásának, a redemptiót lehetővé tevő diploma aláírásának ünnepe, amelyet Mária Terézia látott el kézjegyével.
 
    Az ősök szabadságukért cserébe 500 ezer rajnai forintot és ennek kamatait fizették ki, emellett pedig 1000 lovas katona kiállítását vállalták.
 
MTI


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget