Ma 2021. 1. 22, péntek, Vince napja van.

Mire figyeljünk, ha nyugdíjszakértőt választunk?

2020.07.01 17:04. - Kovács Janka

A nyugdíjrendszer megértése összetett ismereteket igényel, amihez szakértői segítségre lehet szükségünk. Fontos, hogy megfontolt döntést hozzunk, hiszen ez határozza meg azt, miképp fogunk élni majd nyugdíjasként. (Hirdetés)

Hirdetés

 

Sokszor előfordulhat, hogy egy-egy tanácsadói találkozó során az egyik biztosító cég saját ügynökéhez lesz szerencsénk. Ő - habár érti a szakmáját - az elsődleges célja mégis az általa szerződött biztosítási cég saját termékeinek értékesítése lesz. 

 

Az alkusz ezzel szemben egy független tanácsadó, aki számára a legfontosabb, hogy a lehető legjobb megoldást találja meg a számunkra. Ahhoz azonban, hogy különbséget tudjunk tenni és kiválasszuk jövőbeli pénzügyi szakértőnket, tisztában kell lennünk néhány dologgal.

Mikor van szükségünk nyugdíjszakértőre? 

Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor átgondoljuk a pénzügyi helyzetünket, és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk megtervezni az elkövetkezendő évtizedeket. 

 

Ilyenkor érdemes leülni, majd listaszerűen, pontról pontra végigvenni, hogy mik a céljaink, és mikor akarjuk ezeket megvalósítani. 

Ehhez a következő kérdéseket érdemes feltenni:

 

  • Mik a céljaim? (Saját lakás, új autó, gyermek taníttatása? Esetleg a nyugodt nyugdíjas évek?)
  • Mekkora összeget tudok biztosan megtakarítani az elkövetkezendő években?
  • Ha a nyugdíj a cél, hány évesen szeretnék nyugdíjba vonulni?

 

Ha kicsit jobban beleássuk magunkat a hazai nyugdíjrendszerbe, könnyen kikövetkeztethetjük azt, hogy a jelenlegi intézkedések mellett nem számíthatunk olyan nyugdíjra, amiből később gond nélkül élhetünk.

 
 

Mire figyeljünk?

Tegyük fel, hogy használt autót szeretnénk venni. A vásárlás előtt elolvassuk, hogy milyen típushibák jöhetnek elő, különböző fórumokat bújunk, kikérjük a barátaink, családtagjaink véleményét - és erőteljesen számolgatunk, mi fér bele az adott keretbe.


A vásárláshoz biztosan viszünk magunkkal olyan ismerős szakembert, akinek adunk a véleményére, és megadja a végső lökést, hogy megvegyük a hőn áhított kocsit. Mindent összevetve rengeteg időt és energiát szánunk rá, pedig “csak” egy olyan tárgyat vásárolunk, amit 10-20 év múlva lecserélünk egy újabb típusra.


Valamiért a pénzügyi befektetésekre még nem így gondolunk - pedig a döntés az egész életünket befolyásolja.


A fenti példát figyelembe véve egy jó nyugdíjszakértő egyenlő a megbízható autószerelővel. Ahogy egy autószerelő véleményét is kikérjük, hogy időt spóroljunk a típushibákat illetően, úgy egy szakértő segítségét is kérhetjük. Hiszen a tanácsadó (ahogy az autószerelő is) azért tanult évekig, hogy képben legyen a pénzügyeket illetően, és a lehető legjobb tudása szerint segítsen nekünk.


Jó, ha tudjuk, hogy amikor elkezdünk keresgélni, különböző típusú ügynökökkel találkozhatunk. És sajnos nem mindegyik fogja a mi érdekeinket szem előtt tartani.


Léteznek ugyanis úgynevezett függő, vagy többes ügynökök, akik egy vagy több meghatározott pénzintézettel állnak kapcsolatban. Róluk fontos tudnunk, hogy a legtöbb cég esetében csak és kizárólag a szerződött biztosítók ajánlatait értékesíthetik a számunkra. 


Ebből kifolyólag akkor sem ajánlanak más megoldást nekünk, ha érdekeink azt kívánnák. Amennyiben találkozunk egy ügynökkel, mindig kérdezzük meg, melyik biztosító cégnek dolgozik. Persze nem minden esetben kaphatunk egyenes választ, úgyhogy érdemes résen lenni. 


A függő ügynökök ugyanis saját érdekeiket szem előtt tartva inkább beszélnek majd a termékek előnyeiről, mint a hátrányairól. Mindig kérdezzünk rá az apróbetűs részekre is, hogy megbizonyosodjunk az adott megtakarítási forma negatív tulajdonságairól is. 


Ne hagyjuk, hogy akár a hosszú órákon keresztül mondott érveik által meggyőzzenek minket az igazukról. Ha úgy érezzük, nem értünk történik a tanácsadás, inkább jelezzük ezt az ügynök felé, köszönjünk el, és keressünk tovább.


Mielőtt tanácsadásra mennénk, érdemes részletesen tájékozódni a különböző ügynök típusokról. Ugyanis az is előfordulhat, hogy pont egy függő ügynökre van szükségünk.Mikor segíthet nekünk egy független tanácsadó?

Amíg egy függő ügynök egy adott cég termékeit ismeri és értékesíti, addig a független tanácsadó feladata és célja, hogy a jelenleg elérhető megtakarításokból a számunkra legmegfelelőbbet találja meg.


Ehhez sokkal átfogóbb ismeretekre van szüksége és a teljes hazai termékpalettát ismernie kell hozzá, hogy megbízható tanácsokat tudjon adni számunkra. Azonban ugyanolyan árakkal és feltételekkel köthetünk nála is szerződést, mint bármelyik közvetlen ügynöknél.


Első körben egy beszélgetés keretében mesélhetünk arról, mik a hosszú távú céljaink, mennyi időnk van hátra a nyugdíjazásig és hogyan képzeljük el nyugdíj előtakarékosságunkat. 


A nyugdíjszakértő ezután felméri az aktuálisan elérhető megtakarítási konstrukciókat és ezeket listázva kiválasztja azt a pár lehetőséget, ami leginkább megfelel az általunk kitűzött céloknak. 


A független nyugdíjszakértő a következő megbeszélésen pedig tájékoztat minket ezen lehetőségek előnyeiről és hátrányairól. 


Ha sikerül kiválasztanunk a nekünk tetsző megtakarítási formát, azután sem maradunk egyedül. A független pénzügyi tanácsadó ugyanis segíteni fog nekünk a szerződés megkötésében is - ráadásul térítésmentesen.

Menjünk biztosra!

Az interneten rengeteg információt találhatunk, ennek köszönhetően pedig bárki gyorsan juthat új ismeretekhez és tudáshoz. Azonban, ha a jövőnkról van szó, nem biztos, hogy érdemes ezt az utat választanunk.


Ugyanis rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg a megfelelő nyugdíjbiztosítási szakértő segítségével, így hosszú évekre biztonságban tudhatjuk a megtakarításainkat.

 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget