Ma 2020. 9. 25, péntek, Eufrozina napja van.

Folytatódik a védekezés a szúnyogok ellen Szolnokon

2020.08.04 15:19. - Kovács Janka

Augusztus 4-én, azaz ma, kedden az időjárástól függően légi kémiai szúnyoggyérítés lesz, és idén már 16 alkalommal vették fel a harcot a vérszívók ellen.


Kedden Fejér Andor alpolgármester, valamint Tasnádi Zoltán és Rusvai Kálmám képviselők számoltak be a korábbi szúnyoggyérítésekről. Mint elmodta, a korábi óránkénti, a szakértők szerinti tűréshatárként emlegetett 60 csípésszámot már sikerült 30-40-re csökkenteni a város legfertőzöttebb területein mérve, ám továbbra is harcolni fognak a vérszívók ellen. Szolnok egyébként is különösképpen kedvelt szúnyogterület, hiszen a Tisza és Zagyva közelsége és áradása kedvez a lárváknak, ahogy idei csapadékos május-június, valamint a levonuló árhullámok. 

 
A város a katasztrófavédelemmel közösen intézkedik a szúnyogok ellen. Minden hétvégén szakemberek mérik fel a vérszívók számát, és kétféle technológiát alkalmaznak ellenük. Az egyik kémiai, míg a másik a biológiai. 
- A korábban is használt kémiai gyérítés ugyan hatékony a szúnyogok ellen, de ezt nem lehet használni védett területek, valamint víz felett, hiszen már bogárra is ártalmas lehet. Szolnokon és a környékén annyira elviselhetetlenné vált a helyzet, hogy dr. Kállai Mária országgyűlési képviselőasszony és Balla György országgyűlési képviselő kijárta a hatóságoknál, hogy lehessen alkalmazni a légi irtást. 
- A biológiai gyérítés is hatásos, hiszen olyan baktériumot juttatnak így a tenyészőhelyekre, ahol ezt a lárvák elfogyasztva elpusztulnak, és nem tudnak kikelni. Ez viszont a kifejlett szúnyogokra nincs hatással. A tenyészőhelyek megtalálása nehézked tud lenni, hiszen ennek kialakulását nagyban befolyásolja az időjárás, a csapadék és a hőmérséklet. Mindemellett a kezelés néhány napos hatástartósságot biztosít. 
 
Szolnokon árpilis elsejétől eddig 16 alkalommal tett a szúnyoginvázió ellen intézkedéseket az önkormányzat, a városüzemeltetés, és az állam. 
 
A soron következő alkalom augusztus 4-én várható (tartalék időpont augusztus 5. és 6.), de idén nem ez lesz az utolsó.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget