Ma 2020. 9. 25, péntek, Eufrozina napja van.

Már csak ezért is fontos a megfelelő fogápolás

2020.08.10 09:40. - Kovács Janka

A különböző fog és szájüregi panaszok megjelenésének növekvő aránya egyenesen eredeztethető abból, hogy sokan még mindig nincsenek tisztában az egészséges szájhigiénia alapvető szabályaival illetve annak elhanyagolásából eredő egészségügyi következményekkel sem. (Hirdetés)


Vannak akik úgy vélik, hogy a fogaik színe, épsége és szuvasodásra hajlamossága egy olyan öröklött tényező, amit nem lehet befolyásolni.

Ez nem így van. A fogak élettartamát növelni, állapotromlását pedig csökkenteni lehet azok megfelelő rendszeres ápolásával, szakszerű karbantartásával.

Milyen következményekkel járhat a rendszertelen fogápolás vagy annak hiánya?

A fogak elszíneződésén, a fogkövek megjelenésén, szuvasodáson és a kellemetlen leheleten kívül ínygyulladás,  ínysorvadás vagy különböző fogágybetegségek és végül a fogak elvesztése is lehet az alapvető fogápolás elhanyagolásának eredménye.  

Milyen fogápolási rutint érdemes kialakítanunk fogaink és szervezetünk egészségének védelme érdekében?

A fogápolás nem csak a gyakori alapos fogmosást jelenti, vagyis nem csak azon múlik fogaink épsége, hogy hányszor, mivel és hogyan mosunk fogat. Természetesen azonban ez az alapja, valamint az az idő, amit hajlandóak vagyunk fogaink ápolására fordítani.

A lepedék eltávolítására, vagyis a fogak helyes technikával történő ápolására fogaink és egészségünk védelme érdekében érdemes minden nap elég időt rászánni, hogy azt a lehető leghatékonyabban hajthassuk végre.

Egy megfelelő fogápolási rutinnal a fogorvost csak a félévente esedékes állapotfelmérés céljából kell  felkeresnünk.

A megfelelő fogápolás egy minimum 4-5 perces alapos, fogról fogra történő manuális fogkefe esetében körkörös mozdulatokkal végzett fogmosással kezdődik, ügyelve arra, hogy minden fogfelszínt alaposan megtisztítsunk.

A fogmosást követően a fogselyem és a fogköztisztító használatával kiegészítve hatékonyan távolítsuk el azokat a baktériumokat amelyek a fogszuvasodásért és ínygyulladásért felelősek azokról a területekről is, ahová a fogkefe sörtéi nem képesek elérni, mint például a fogközi terek.

Ezt követően ajánlott nyelvkaparóval hátulról előrefelé történő, söprögető mozdulatokkal megtisztítani a nyelv felületét a lepedékkel együtt azon baktériumoktól, amelyek kénvegyületeket termelnek és a kellemetlen leheletért felelősek.

Ezen túl az ínygyulladás, ínysorvadás megelőzésére érdemes egy alapos antibakteriális szájöblítéssel vagy szájzuhannyal befejezni a tisztítást.

Az erőteljes masszírozó hatású szájzuhany segíthet felpezsdíteni és ezzel visszaállítani az ínysorvadásra hajlamos íny egészséges vérkeringését.

Abban is segít, hogy eltávolítsuk a fogpótlások, implantátumok, hidak, fogszabályozók között és az íny alatt megtelepedett, fogkőképző és gyulladást okozó baktériumokat, foglepedékeket.

Amennyiben tehát a mosolyunk nem egészséges, már rég nem takarózhatunk azzal, hogy sajnos ezt örököltük és a fránya genetikai hajlam az oka a szuvasodott fogainknak, ugyanis ez nagy százalékban csak a nem megfelelő ápolás eredménye.

Ne a kibúvókat keresse, előzze meg, vagy legalább mérsékelje fogainak romlását mától Ön is helyes és hatékony fogápolási rutin bevezetésével!

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget