Ma 2020. 9. 25, péntek, Eufrozina napja van.

A szennyvíziszapot nem, csak a zöldhulladékot fogják komposztálni Tószegen

2020.08.25 15:53. - Kovács Janka

Az elmúlt időszakban óriási felháborodást keltett a tószegi lakosok körében az ide tervezett szennyvíziszapot és zöldhulladékot komposztáló üzem létesítése, hiszen nagyjából húsz évvel ezelőtt már meggyűlt a bajuk az innen szivárgó elviselhetetlen szaggal.


Idén tavasszal jelent meg a terv, miszerint a korábban Tószeg külteretén működött, majd az elviselhetetlen szag miatt bezárt szennyvziszap és zöldhulladékot komposztáló üzem ismét megnyit. A tervet szinte egyhangúlag ellenezte a lakosság, hiszen amikor tizenévvel ezelőtt működött, akkor elviselhetetlen bűz áradt onnan. Az akkori technológia sajnos nem tette lehetővé, hogy a szag ne érje el a települést, így érthető volt a lakosok mostani felháborodása és félelme. 

 
Ezért felkeresték dr. Gyuricza Miklós polgármestert, hogy ne engedje ezt megvalósulni. Mivel ő is elszenvedője lett volna a szagnak és tudta, mennyire tarthatatlan volt korábban a helyzet, amit éveken át tartó hatósági eljárással lehetett csak megszüntetni (a hatóság a lakosságnak adott igazat), így megtette a szükséges lépéseket és Szalay Ferenchez, Szolnok polgármesteréhez, valamint Kállai Mária országgyűlési képviselőhöz fordult segítségért. 
 
A folyamatot még a tavasz elején elindította, de azzal a feltétellel, hogy a lakosság is elmondhatja a véleményét az ügyben. Sajnos ekkor köszöntött be a koronvírus-járvány, és nem lehetett lakossági fórumokat összehívni, így el lett napolva a történet. 
 
 
Tószeg önkormányzata kérdőíveket küldött ki a lakosoknak, amelyen kifejthették a véleményüket, sőt mellé egy tájékoztató levelet is, amelyen elmagyarázták a terveket. A visszaérkező válaszokból egyértelműen látszott, hogy az ott élők nem szeretnék, ha ismét a település külterületén, azaz a belterületétől körülbelül 1500-1800 méteres távolságban létesülne a szennyvíziszapot és zöldhulladékot egyben komposztáló üzem. 
 
A polgármester végül kompromisszumot kötött mind a lakossággal, mind az NHSZ-szel, így ennek értelmében ide csak a zöldhulladékot fogják szállítani, a szennyvíziszapot pedig Kétpóra. A Környezetvédelmi Igazgatósághoz benyújtott kérelmet is így módosították. A prójekt várhatóan 2021 nyarán valósul meg.
 
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget