Ma 2020. 9. 25, péntek, Eufrozina napja van.

Hatékonyan védenek-e a szájmaszkok a koronavírus-fertőzéssel szemben?

2020.09.09 16:26. - Kovács Janka

Joggal merülhet fel kérdésként, hogy az egészségügyi szájmaszkok ténylegesen mekkora hatékonyságú védelmet képesek biztosítani a használójuknak, illetve az ő közvetlen környezetüknek. A cikkben erre igyekszünk rávilágítani.

Szó lesz továbbá azokról a kulcsfontosságú tényezőkről, amelyekkel valóban elérhető a maszkokkal kapcsolatos tényleges védelem folyamatos fenntartása. (Hirdetés)

 


Az egészségügyi maszkok védelmi mechanizmusáról

Az egészségügyi szájmaszkok elsődleges feladata megszűrni a levegőben szálló vírusokat és kórokozókat. Mivel alapvetően nagyon apró, szemmel érzékelhetetlen részecskékről van szó, ezért kulcsfontosságú a maszk összetétele.

Amennyiben a maszk nem képes kellő mértékben kiszűrni a kórokozókat, akkor gyakorlatilag hatástalannak nevezhető a maszk védelmi mechanizmusa. Így sem a használóját, illetve fordított esetben a viselő közvetlen környezetében tartózkodókat nem védi indokolatlan kockázatot jelentve ezáltal.

Ebben az esetben nem nyújtanak hatékony védelmet az egészségügyi maszkok

Akadnak szép számmal olyan tényezők, továbbá szokások, amelyekkel szinte hatástalanná tehető az egyébként jó minőségű egészségügyi maszk is. Az egyik ilyen jelenség, amikor a maszk viselése kapcsán eltérünk az alapvető javaslatoktól.

Nem lehet ugyanis eléggé hangsúlyozni, hogy az egészségügyi maszknak szorosan kell illeszkednie az archoz. Ez hatványozottan igaz a száj, valamint az orr környékére. Mindemellett az is kiemelten fontos, hogy a maszkot semmiképpen ne fogjuk meg szennyezett kézzel.

Vagyis az egészségügyi szájmaszk felvétele, illetve megérintése tényleges kockázatot jelenthet abból a szempontból, hogy a felület nem képes kellő hatékonyságú védelmet biztosítani. Mindezen felül az tudja még meggátolni a maszk eredményességét, hogyha túlságosan sokáig viseljük.

 

Ha erre figyelünk, a szájmaszk kellő mértékben védhet minket a koronavírus-fertőzéssel szemben

Gyakorlatilag mindannak az ellentétes oldalára kell odafigyelni, amit a fentiekben megemlítettünk. Az egészségügyi szájmaszk viselése kapcsán tehát elengedhetetlen az a fajta fegyelmezettség, amit az erre vonatkozó javaslatok említenek.

Végig figyelni kell tehát arra, hogy a maszk kellőképpen illeszkedjen az arc felületére, különösen az orr és a száj környékén. Egy-egy szájmaszkot legfeljebb négy órán keresztül viseljünk csak, utána mindenképp cserélni kell egy friss változatra.

Az egyszer használatos maszkot legfeljebb egyetlen alkalommal javasolt csak viselni, utána viszont egy lezárt szemetesbe kell helyezni. Ha pedig mosható egészségügyi maszkot használunk, akkor az újbóli alkalmazást megelőzően végezzünk el rajta fertőtlenítő főzést, illetve szárítást.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.09.23. (37.szám)
Presztízs magazin 2020. nyár
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget