Ma 2020. 10. 28, szerda, Simon napja van.

A hőszigetelés kivitelezésének, illetve elhagyásának anyagi vonzata

2020.09.18 13:49. - Kovács Janka

Joggal merülhet fel kérdésként, hogy a hőszigetelés megvalósítása vagy éppen az elhagyása közepes és hosszabb távon gondolkodva milyen anyagi vonzattal is jár együtt. A bejegyzés keretei között ezt fogjuk megvilágítani.

Egyaránt szó lesz tehát a hőszigetelés kivitelezésének a költségvonzatáról, egyúttal azt is megmutatjuk, hogy mekkora összeg takarítható meg az energiatakarékossági beruházások kivitelezésén keresztül. (Hirdetés)


A magyar háztartások milyen arányban nyitnak az energiatakarékossági beruházások felé?

Egy, a közelmúltban készült felmérés kapcsán a válaszadók 77%-a egyértelműen a fűtésköltség csökkenését reméli az otthonában kivitelezett energiamegtakarító beruházástól. A megkérdezettek 85%-a pontosan tudja, hogy le tudná csökkenteni a rezsiköltséget energiatakarékossági beruházásokkal.

Ám túlzottan magasnak ítélik meg ennek az anyagi vonzatát, még a megtakarítási lehetőség figyelembevétele mellett is. A hazai lakosság harmadának pedig eszébe sem jut egy ilyen jellegű beruházás. Joggal feltételezzük persze, hogy a cikk olvasója másképp viszonyul ehhez a kérdéshez.

 

Mennyibe kerül a hőszigetelés, és mennyit hozhat a konyhára?

A munkálatok összköltsége értelemszerűen függ az épület paramétereitől, ugyanakkor 500 és 700 ezer forint közötti ráfordítással már komoly eredményeket lehet elérni. Ebből az összegből már kivitelezhető például a homlokzati hőszigetelés, aminek a hatására a 30-40%-os rezsicsökkentés is megvalósítható.

Figyelembe véve azt, hogy havi 20 és 30 ezer forint közé esik a legtöbb háztartás fűtési költsége, sokaknál pedig ennél is többe kerül a fűtés, viszonylag rövid időn belül megtérülő befektetésről beszélhetünk.

A legtöbb tulajdonosnak ugyanakkor 100 és 300 ezer forint közötti összeget van lehetősége az ingatlan energetikai fejlesztésére költeni. Ebből egyébként már kivitelezhető a tetőtér korszerű szigetelése, közel 25%-os költségcsökkentést elérve így. Legyünk őszinték, ez is komoly eredménynek számít.

 

A fűtésszámla csökkentésének alternatív módjai

Az épület hőszigetelése mellett bevett gyakorlatnak számít még a fűtésszámla csökkentésének érdekében a nyílászárók cseréje, illetve szigetelése. Szintén hatékony megoldást kínál ebből a megfontolásból a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve az egyedi hőmennyiségmérő órák felszerelése.

Amennyiben a korszerűsítés szellemében a környezeti szempontok, valamint a fenntarthatóság is fontos szerepet játszik, akkor a hőszivattyú, a napkollektor, valamint a napelemek üzembe helyezése és használata jelent még gyakorta alkalmazott opciót.

Természetesen az ilyen jellegű beruházások először anyagi ráfordítást igényelnek. Ugyanakkor a hónapról hónapra alacsonyabb szinten maradó fűtésszámla tükrében nyugodtan nevezhetjük őket szép megtérüléssel kecsegtető befektetésnek.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget