Ma 2020. 10. 30, péntek, Alfonz napja van.

Ismerd meg a Panonnhalmi Főapátság sörfőzdéjét

2020.09.21 16:24. - Kovács Janka

Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését már a középkortól kezdve az egyházi sörfőzés alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság és a sör kapcsolatát közel ezer évre visszamenően, a XI. századtól őrzi a levéltár. A pergamenlapok és kódexek sűrűn írt sorai között – a megfelelő latintudás birtokában – sörfőzőmestereknek kiadott engedélyek, napszámosok béreként szolgáló söröshordók és elszámolási listák formájában olvashatunk a kapcsolatról, ami összekötötte a főapátság életét a sörrel. (Hirdetés)

Hirdetés

A levéltári emlékek nyomán 2014-ben merült fel először, hogy a Pannonhalmi Főapátság újraindítsa a helyi sörfőzést. A 2020-ban útjára induló termékcsaládot több év előkészítés, az infrastruktúra kialakítása és belga apátsági sörfőzdékbe tett látogatások alapozták meg.

Abban biztosak voltunk, hogy hiteles apátsági söröket szeretnénk főzni. Több bencés gyökerű apátsági sörfőzdéjébe látogattunk el és gyűjtöttük a tapasztalatokat.” – mesélt a sörfőzde megszületéséről Bokros Márk szerzetes.

 

Tihanyi Fülöp, a sörfőzde fiatal sörfőző mestere alakította ki a végleges receptúrát, amire büszkén mondja, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle.

A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek.” – mondta Tihanyi Fülöp.

 

A nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok és a bencésekre jellemző aprólékosság így együtt alakították ki azt a receptet, ami méltóképpen építkezik a Főapátság termékeinek hagyományára.

www.apatsagisorfozde.huHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget