Ma 2020. 10. 27, kedd, Szabina napja van.

Különleges tájház nyitott meg Tiszaföldváron, közel száz év emlékét lehet nyomon követni

2020.09.30 11:56. - Kovács Janka

A Tiszatugi Földrajzi Múzeumnak köszönhetően nyílt meg "Kató néni háza", ahol Kató néni édesanyjának, magának Katónak és lányának, Gizellának a hagyatékaiból állítottak össze kiállítást, ami közel száz évet ölel fel.

Hirdetés

            Tiszaföldvár Város Önkormányzata európai uniós pályázati forrás felhasználásával felújította a Tiszaföldvár, Kossuth út 95. szám alatti, már 2003 óta lakatlan ingatlant, amit „Tiszazugi otthonok” bemutatóhely néven a Tiszazugi Földrajzi Múzeum működtet és ismertet meg a látogatókkal.

            A lakóház Tiszaföldvár történeti településmagjának a Tabánnak délkeleti részén, a főutca és a történeti településmagot lehatároló Sánc utca találkozásánál épült 1850 körül. A telek északi határán a települési szerkezetre jellemző zug húzódik, délen a belterületet határoló 4-5 m magas partélig tart. Településszerkezeti szempontból is megőrzésre érdemes házhelyről van tehát szó.

            A lakóházban 1900-tól Nagy M. István és felesége, Köles Mária élt, akik lányuk Kató mellett még négy árvát is felneveltek itt. A bemutatás szempontjából az 1941-től magukra maradó három nőnek – Köles Máriának, lányának Katónak és nevelt lányának Gizellának – szántunk kiemelkedő szerepet. Ezek az asszonyok Tiszaföldvár területét soha nem hagyták el, de életükön és visszamaradt tárgyaikon keresztül az első világháború, a második világháború, az 1951. évi budapesti kitelepítések, az 1956. évi forradalom hatása, az emigrációban élők (Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliban), és az 1960 és 1990 közötti magyar események nyomon követhetőek.

            Az időben hozzánk közelálló történelmi és helytörténeti vonatkozások mellett, elkészült itt – az országban még jelen idő szerint egyedülálló – interaktív nőiszabó műhely. Köles Gizella 1951-től iparengedéllyel rendelkező női szabó volt, tanulók nevelésével is foglalkozott. A két háború közötti tiszaföldvári családi fotók alapján korabeli öltözeteket varrattunk meg, amelyeket a látogatóink felpróbálhatnak és egy óriási „tükör” (selfi automata) segítségével fotókat készíthetnek ás nyomtathatnak ki magukról a látogatók.

            A ház utcai szobáját, konyháját és a varróműhelyt eredeti bútorokkal rendeztük be, a fotós szoba mellett berendeztünk még egy kis foglalkoztató termet iskolai közösségek és családok részére, ahol minden a „tűről, a cérnáról és az ollóról” szól.

 

Kiemelt kép: Szolnok város hivatalos oldala Facebook oldalHirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget