Ma 2020. 10. 27, kedd, Szabina napja van.

Ugrásszerűen nőtt a darvak létszáma – közel százezer daru éjszakázik most már Hortobágyon

2020.09.30 10:13. - Kovács Janka

Alig egy hete számolt be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága arról, hogy megkezdődött a darvak gyülekezése a Hortobágyon. Akkor a természetvédelmi őrök közel tízezer példányt regisztráltak (9800 pld.). A legutóbb végzett számlálás eredménye pedig még a szakembereket is megdöbbentette: megtízszereződött a darvak állománya a Hortobágyi Nemzeti Parkban!


A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei által hetente végzett ún. szinkronszámlálások során, szeptember 24-én 95 400 példányt került a távcsövek elé. A közel százezres mennyiség tízszerese az egy héttel korábban számolt mennyiségnek – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóága.
 
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.
 
Mi okozta ezt a markáns növekedést?
 
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.
 
A madarak rendkívül kifinomultan érzékelik a légnyomás módosulásait. A legutóbb a hónap közepén átvonult hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk. Ennek következtében északnyugati irányból közelítő hideg front megjelenése előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki. Így Európa északkeleti része felől érkező darvak még az újabb front által okozott tényleges lehűlés előtt megérkeztek a Hortobágyra. Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva, kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot.
 
A darvak szeptember végi óriási létszáma egyébként nem példanélküli. Az elmúlt évtizedben, három ízben is volt hasonló jelenség, annak ellenére, hogy egyébként ilyen mennyiségben inkább október első harmadában találkozhatunk a darvakkal a Hortobágyon. 
 
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva.
 
A leglátványosabb gyülekezés jelenleg a Hortobágyi-halastó, Kondás-taván zajlik, ahol 70 ezer (!) daru tölti az éjszakát. Ez a terület a nemzeti park által szervezett túra keretében kisvonattal közelíthető meg. A tóra behúzó óriási madársereglet látványa egyszerre szívmelengető és hátborzongató! A madarak hangja ilyenkor több kilométerre is elhallatszik és még napokig az ember fülébe cseng mélabús krúgatásuk.
 
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság számos programlehetőséget kínál ezen csodás természeti jelenség megtekintésére: 
 
 
További turisztikai információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
Tel.: 52/589-000; 52/589-321
E-mail: info@hnp.hu
 
 
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – minden jog fenntartva
 

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.21 (41. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget