Ma 2020. 10. 30, péntek, Alfonz napja van.

3 tétel, amin nem érdemes spórolni, ha építkezünk

2020.10.12 11:13. - Kovács Janka

Egy új ház építése mindig hatalmas projekt, ami rengeteg tervezéssel, várakozással és persze költséggel jár. A mai árak mellett nem csoda, ha mindenki azokat a megoldásokat keresi, amikkel a lehető legtöbbet spórolhat, hiszen az anyagi forrásaink többnyire végesek. Mégis akadnak olyan tételek, amelyekkel nem érdemes takarékoskodni, hiszen utólag sokkal több kiadásunk lehet. (Hirdetés)


Az építőanyag

Ha a leendő házunkat téglából szeretnénk felépíttetni, akkor a tervezés során bizonyára elő fog jönni a kérdés, hogy hagyományos vagy hőszigetelt téglában gondolkodunk-e. Az előbbi típus előnye, hogy költséghatékony, az utóbbi pedig bár drágább, de nevéből adódóan sokkal jobb a hőszigetelő képessége.

Ha attól tartunk, hogy túllépjük a rendelkezésre álló anyagi keretet, akkor ugyan célszerű lehet a hagyományos téglánál maradni, de mielőtt rábólintunk, gondoljuk végig: lehet, hogy az építkezést olcsóbban megússzuk, viszont így jóval többet kell majd költenünk a hűtésre és a fűtésre. Az utólagos hőszigetelő anyag felrakása pedig megintcsak jelentős kiadás, emellett plusz idő és munka. 

A drágább, modern kialakítású hőszigetelő téglákért viszont egyszer kell csak sokat fizetni, utána viszont rengeteget spórolhatunk a rezsin, így a plusz költség pár év alatt megtérülhet.

A kerítés

Egy szép ház mellé csinos kert is dukál, ezt pedig ajánlott kerítéssel elhatárolni az utcától. Ideiglenes megoldásként ugyan elegendő lehet egy egyszerű drótháló, a végleges kerítés viszont sokkal jobban mutat például falécekből. 

Sajnos ezzel egy gond van: a fakerítést rendszeresen karban kell tartani, ugyanis nem túl időtálló alapanyag. A léceket 1-2 évente le kell csiszolni, felületkezelő anyaggal ellátni, majd újrafesteni. Viszont még így sem kerülhető el az, hogy előbb-utóbb a komplett léceket is cserélni kelljen, ami - ha összeadjuk a felújítások árával - szintén jelentős kiadás.

Megint csak jobban járunk, ha előre gondolkodunk, és olyan hosszú távú megoldást választunk, mint a Nívó alumínium kerítéselemek. Ezek a fahatású fémlécek masszívan ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és egyáltalán nem szükséges karbantartani őket; így is több mint 10 évig megőrzik szépségüket és kifogástalan állapotukat. 

Az alumínium kerítéssel tehát pénzt és időt is spórolunk, mindemellett a maradék léceket is kreatívan felhasználhatjuk például falburkolatként vagy a kerti pergolához. 

 

Bontott anyagok

Egy kerti fészert vagy egy garázst nyugodt szívvel felépíthetünk például bontott téglákból és tetőcserepekből, a házunkhoz viszont semmiképp se használjunk olcsón vásárolt, használt építőanyagokat. 

Ugyanis sosem lehetünk biztosak benne, hogy az adott alapanyagok milyen idősek, szerkezetileg milyen állapotban vannak, és hány évet bírnak még. Ha pedig bármelyikük váratlanul károsodik, akkor a javítás nem csak költséges lesz, hanem sok kellemetlenséggel is jár. 

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget