Ma 2020. 10. 30, péntek, Alfonz napja van.

Hogyan válasszak külső gumit a kerékpáros bringámra?

2020.10.12 11:23. - Kovács Janka

A kerékpár egyik “legelhasználtabb” eleme a külső gumi tud lenni, mivel ez óriási igénybevételnek van kitéve. Ez egyáltalán nem meglepő, hisz a gumi az, ami érintkezik minden útszakasszal és azon fellelhető kátyúkkal, kövekkel, sőt, még a hirtelen fékezéseket is el kell szenvednie. Azonban tehetünk az ellen, hogy ne csak fogyóeszközként szerepeljen bringás életünkben, most erről olvashatsz bővebben.  (Hirdetés)


Méretezés és kompatibilitás

Mi határozza meg a gumi méretét? A felni mérete! Mi történik, ha a kettő nem passzol egymáshoz? Ez esetben az új külső csak túl kicsi vagy túl nagy lehet. Egy jól ismert mérőszám segíthet ilyen esetben, a peremátmérő, ami a felni méretéből adódik. 

Gumivásárlás során kulcsfontosságú a gumi szélessége, amihez a támpontot a kerékpár típusa adja meg. A különböző bringákhoz eltérő szélességű gumik tartoznak. A szélesség valójában csak egy közelítő értéknek minősül, mivel a szélesebb felnire rátéve a gumi mérete is nőhet. A méretezést a külső abroncsköpeny oldalán olvashatjuk le!

 

Külső gumik bringatípusok szerint

Minden bringatípus más méretekkel lett megáldva. Ez az országúti kerékpárok esetében általában 23, 25 vagy 28 milliméteres. A 23 ballonos verziók voltak az átlag méreteket, azonban a komfortfokozat növelése miatt megjelentek a vastagabb gumik is. 

A mountain bike-nál már kicsit más a méretezés, itt ugyanis a szélesség collban van meghatározva. Ezen bringa esetében a hangsúly a gumi mintázatán van, szemben a trekking kerékpárral, amelynél már inkább a ballonos, minimális mintázattal rendelkező gumiköpeny a hangsúlyosabb. Az apró mintázat tulajdonképpen a gördülékenyebb tekerést teszi lehetővé, és a ritkás mintázat a sziklás terepeken is megmutatja előnyeit. Az extrém magas mintázatú gumik használata már inkább versenyekre ajánlott. 

Minőségi külső gumik

A választás közel sem egyszerű, különösen a kezdők számára. A MaxBike változatos kínálatú külsű gumikkal várja a kerékpározás szerelmeseit. Szerintük ugyanis a hosszabb élettartam érdekében elengedhetetlen, hogy minőségi terméket válasszunk.

Az 50 EPI szövetsűrűségű Schwalbe Winter Active HS396 például még a csúszós felületeken is magas szintű kezelhetőséget nyújt, ráadásul fényvisszaverő oldalcsíkkal és K-Guard defektvédelemmel is rendelkezik. 

A Schwalbe Magic Mary Evolution HS447 egy még magasabb kategóriát képviselő, hosszú élettartamú gumi, ami minden pályára tökéletes választás. Ez a modell maximális fékezési és kanyarodási tapadást biztosít. 

Ne feledd, nagyon fontos a gumi helyes kiválasztása! Nem csak a méretezés, de a minőség, valamint a felhasználás jellege is jelentősen növelheti az élettartamot!

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget