Ma 2020. 10. 30, péntek, Alfonz napja van.

Kutyát szeretnél? Íme, egy hasznos lista az induláshoz!

2020.10.12 11:33. - Kovács Janka

A kutyákat nem véletlenül nevezik az ember legjobb barátainak. Ezek a csodálatos négylábú jószágok a szeretetet és a gondoskodást határtalan hűséggel és odaadással képesek meghálálni, sok gazdi pedig teljes jogú családtagként tekint bundás kedvencére. A kutyatartás tehát rengeteg örömöt tartogat, viszont hatalmas felelősséggel is jár, hiszen egy hús-vér, érző lénynek kell a gondját viselni. Ha újdonsült gazdiként vágnál bele a dologba, adunk pár hasznos tippet. (Hirdetés)


Alapvető felszerelés

Ne akkor kezdd el összeszedni a szükséges holmikat, amikor az eb már ott van nálad, hanem jó előre szerezd be az alábbiakat: 

 • Etető- és itatótálak
 • Póráz, nyakörv, szájkosár
 • Szállítódoboz a kisebb, box a nagyobb testű kutyáknak
 • Puha, kényelmes fekhely a lakásba, jól szigetelt kutyaól kültérre
 • Játékok
 • Az ápolás kellékei: bolhafésűk, fésűk, kutyafogkefe és -fogkrém, kutyasampon
 • Egészségmegőrzéshez: élősködők elleni készítmények, vitamin, fogtisztító rágcsa
 

Ez a felsorolás természetesen csak a legszükségesebb tételeket tartalmazza, a tenyésztő, az orvos vagy a menhelyi gondozó tanácsára még egyebekre is szükség lehet. 

 

 

Az egyik legfontosabb: a megfelelő eledel

 

Szándékosan nem került be az előbbi listába, ugyanis érdemes kicsit bővebben is kifejteni az etetés témakörét. Szerencsére ma már egyre több a tudatos gadzi, de sajnos még mindig akadnak olyanok, akik “konyhamalacnak” nézik szerencsétlen ebet, és jószerével maradékokon tartják. Ez pedig nem túl jó taktika, hiszen a kutyák emésztőrendszere nagyban különbözik az emberétől. Úgy, ahogy te nem eszel kutyatápot, nem várhatod el azt sem, hogy kedvenced emberi eleségen éljen. 

 

A házi koszt helyett tehát válassz inkább minőségi eledelt, melyekből hatalmas választékot találsz a Kutyakajas.hu Webáruházban. A Happy Dog tápok például minden korú, nemű és testméretű ebnek kiválóak, hiszen teli vannak hasznos állati fehérjékkel, hozzáadott vitaminokkal és gyógynövényekkel, és számos különféle ízesítésben kaphatóak. 

 

Állatorvosi vizsgálatok, beavatkozások

 

Ha menhelyről fogadsz örökbe kutyust, akkor bevett gyakorlat, hogy nem hozhatod el addig, amíg nem járt előtte az állatorvosnál. Ha viszont más forrásból, például tenyésztőtől vagy netán ismerőstől szerzed be a kutyát, akkor is erősen ajánlott felkeresni egy dokit, és sort keríteni az alábbiakra: 

 

 • Általános állapotfelmérés
 • Chipeltetés (ez nem választható opció, hanem a törvények értelmében kötelező!)
 • Féreghajtás
 • Oltások beadatása
 • Ivartalanítás 
 

Az első vizsgálatot követően is érdemes legalább évente egyszer ellátogatni a rendelőbe, és ellenőriztetni, hogy minden rendben van-e a kutyussal. Panasz esetén természetesen ne halogasd a látogatást, és még véletlenül se próbálj meg orvosi konzultáció nélkül humán gyógyszert adni kedvencednek! Hidd el, a doki jól érti a dolgát, ő tudni fogja, hogyan gyógyítsa meg bundás barátodat.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget