Ma 2020. 10. 30, péntek, Alfonz napja van.

Óvja máját zöld leveles zöldségekkel minden nap!

2020.10.12 11:16. - Kovács Janka

Gondolta volna, hogy egy kiváló zöld turmix nem csak az immunrendszerének, hanem a májának is remek tápanyagforrás? Hallotta már azt a feltételezést, hogy a zöld színű, leveles zöldségek jótékony hatással vannak a májra? Tudta, hogy lassan már népbetegségnek számít a nem alkoholeredetű zsírmáj kialakulása? (Hirdetés)


Ha Önt is foglalkoztatják a fenti kérdések, készítsen egy finom zöld turmixot (sóskából vagy spenótból, zellerszárból avokádóból, banánból, gyömbérből és kókusztejből), majd olvassa végig a cikket. Mire elfogyasztja a turmixot és az írás végére ér, megérti, miért olyan fontos a zöld leveles zöldségek fogyasztása nap mint nap.

 

Máj és a zöld leveles zöldségek kapcsolata

Kutatások bizonyítják, hogy a zöld leveles zöldségeknek májvédő hatásuk van. Ezekben a növényekben ugyanis szervetlen nitrát van jelen, ami jótékonyan hat a máj működésére a zsírréteg felhalmozódásának megakadályozásával. Ezt a tényt a svédországi Karolinska Intézet kutatói publikálták, ahol azt tanulmányozták, hogy a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek nitráttal történő kiegészítése hatással van-e a szervezetre.

A kutatás során megállapították, hogy a vérnyomásra és az inzulinérzékenységre is pozitívan hat a nitrát. Ez a vegyület továbbá növeli a sejtek anyagcseréjét, pozitívan hat a keringésre, a szív- és érrendszerre, a 2-es típusú cukorbetegségre egyaránt.

 

Magyarországi adatok: nem túl fényes jövőkép

Szakértők szerint a fejlett nyugati országokban a nem alkoholeredetű zsírmáj kialakulása az elkövetkezendő 10 évben a leggyakoribb indikációja lesz a májtranszplantációknak. 

Magyarország helyzete a statisztikák szerint még rosszabb. Hazánkban a férfiaknál 7,4-szer, a nőknél 6,2-szer magasabb a krónikus májbetegség kialakulásának kockázata az Európai Unió átlagához képest. Fontos tehát a megelőzés, a rendszeres sport, egészséges életmód, de legalább olyan fontosak a szűrővizsgálatok és a betegség korai felismerése. Ezáltal a gyógyulás esélye is megsokszorozódik, a rehabilitáció időszaka lerövidül, illetve problémamentesség esetén megnyugodhatunk, hogy nincs nagy baj.

Napjainkban a legkorszerűbb módszer az elasztográfiás ultrahangvizsgálat, amivel a legkisebb elváltozások is kimutathatóak. A CMC Déli klinika kiváló szakemberei kellemes környezetben végzik a legmodernebb gépekkel a vizsgálatot.

 

Mit tegyen mája védelme érdekében?

 
  • Mindenekelőtt fontos a megelőzés. Fogyasszon sok zöld színű zöldséget: spenótot, sóskát, rukkolát, zellert, salátát, változatosan elkészítve.
  • Panasz esetén forduljon szakemberhez! Lehetőleg olyan helyet keressen fel, ahol szakszerű kezekben lesz. Ilyen helynek számít a nagy múlttal rendelkező CMC Déli Klinika is.
  • Mozogjon rendszeresen, legyen szabad levegőn, amennyit csak lehet - lehetőleg fák között, oxigéndús területen.
  • Kerülje a fűszeres ételeket.
  • Igyon meg egy pohár zöld turmixot minden nap.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget