Ma 2020. 10. 30, péntek, Alfonz napja van.

Ellenőrzött az ÁSZ: a Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Kft. vagyongazdálkodása szabályszerű volt 2015 és 2018 között

2020.10.14 13:39. - Kovács Janka

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság feletti tulajdonosi jogait a 2015-2018 közötti időszakban szabályszerűen gyakorolta. A társaság a vagyonnal való gazdálkodás során 2015-2018 között biztosította az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot - közölte a szervezet.


 
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015. február 26-án alapította a kizárólagos tulajdonában álló Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot. A társaság főtevékenysége a Szigligeti Színház szakmai feladatainak ellátása 2015. április 1-jétől, feladata Szolnok város sokszínű és színvonalas színházi életének biztosítása, hazai és külföldi szerzők színpadi műveinek bemutatása, illetve színházi rendezvények biztosítása. Mindezt közleményében tudatta lapunkkal a számvevőszék.
 
A társaság vagyonkezelésbe vett vagyonnal nem rendelkezett, feladatait használatba kapott önkormányzati tulajdonú eszközökkel és saját vagyonával látta el. A társaság jegyzett tőkéje 3 millió Ft volt, amit meghaladott a saját tőke összege az ellenőrzött években. A társaság más gazdasági társaságban tulajdoni részesedéssel nem rendelkezett, 2017. június 15-től kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetnek minősült.
 
Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság feletti tulajdonosi joggyakorlás kereteit Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályoknak és belső szabályzatainak megfelelően alakította ki, a tulajdonosi jogait szabályszerűen gyakorolta.
 
A Szolnoki Szigligeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság vagyongazdálkodása szabályszerű volt, mivel a számviteli beszámolói mérlegét leltárral alátámasztotta, a beszámolók ezáltal megalapozottak voltak. A vagyon nyilvántartása, állományba vétele szabályszerű volt.
 
A társaságnak 2017-re vonatkozóan a kormányzati szektor hiányára befolyással bíró eleme, adósságot keletkeztető ügylete nem volt, a társaság az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett.
 
Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék nem fogalmazott meg javaslatot.
 
Ahogy az ÁSZ továbbá írta: A nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése érdekében. Gazdálkodásuk jellemzően a közérdeklődés figyelmének a középpontjában áll, amihez hozzájárul a gazdálkodásuk körébe tartozó – a nemzeti vagyon részét képező – vagyon nagysága is. Az Állami Számvevőszék ellenőrzései feltárják, hogy a tulajdonosi felügyelet hozzájárult-e a szabályszerű gazdálkodáshoz és feladatellátáshoz, továbbá meghatározhatóvá válnak a szervezet vagyongazdálkodást érintő kockázatai. A megállapítások alapján megfogalmazott számvevőszéki javaslatok hasznosítása elősegíti a meglévő hibák megszüntetését. A jó gyakorlatok bemutatásával az ÁSZ hozzájárul a követendő megoldások megismertetéséhez, terjesztéséhez.


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget