Ma 2020. 10. 30, péntek, Alfonz napja van.

Honnan tudhatjuk, hogy a biztonsági ajtó valóban biztonságos?

2020.10.15 08:54. - Kovács Janka

Ha létezik olyan dolog, amelytől a legtöbb ember retteg az otthonát illetően, akkor az a különféle elemi károk (tűz, vihar, víz) mellett a betörés. Hisz ki ne érezné magát egy megtestesült rémálomban, amikor egy szép nap arra ér haza, hogy otthonát felforgatták és kifosztották? Erre a problémára a különféle riasztórendszerek mellett ma már a biztonsági ajtók is megoldást nyújtanak - ám adott a kérdés: honnan tudhatjuk, hogy melyik nyújt közülük valós védelmet? (Hirdetés)


Biztonságos - legalábbis annak mondják

Elég csak beírni a keresőbe a “biztonsági bejárati ajtó” szavakat, és máris számtalan találatot kapunk, ugyanis immár kis hazánkban is rengeteg vállalkozás foglalkozik efféle speciális ajtók előállításával és forgalmazásával. A gond csak az, hogy némelyiknél a védelem csupán csalogató marketingfogás, és valójában szinte semmivel sem nyújt többet, mint egy hagyományos ajtó. A szerkezete könnyedén megrongálható, a zár seperc alatt kifeszíthető, és a betörő máris szabad utat kap a garázdálkodáshoz.

Ellenben egy valódi biztonsági ajtó olyan masszív szerkezet, ami képes ellenállni a rongálási kísérletnek, feszegetésnek, és a zárat sem lehet néhány drótdarabbal kiiktatni. Az ajtók minőségéről könnyen meggyőződhetünk, ha személyesen felkeressük néhány cég bemutatótermét, és élőben is megvizsgáljuk a termékeket, no de mi a helyzet akkor, ha erre nincs lehetőség, és a rendelést az interneten keresztül kell lebonyolítani? 

 

 

MABISZ minősítés, azaz garancia a biztonságra

A széfek és páncélszekrények világából már ismerősen csenghet a “MABISZ minősítés” kifejezés, azonban jó, ha tudjuk, hogy a biztonsági ajtóknál is alkalmazzák, hiszen ezek is vagyonvédelmet szolgáló tárgyaknak számítanak. 

A Magyar Biztosítók Szövetsége egy olyan szervezet, amelynek kiemelt feladatai közé tartozik a vagyonvédelmi eszközök vizsgálata és különféle kategóriákba sorolása. Nyílászárók esetén egy úgynevezett roncsolásos vizsgálatnak vetik alá a tesztelt terméket, ha pedig ez sikerrel zárult, akkor a Nívó Biztonsági Ajtókhoz hasonlóan megkapja a MABISZ minősítést, ami 5 évig érvényes. 

Ha tehát ilyen ajtót vásárolunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelel a hatályos biztonságtechnikai előírásoknak, ezt pedig egy hivatalos vizsgálat is alátámasztja.

 

MABISZ teszt a kulisszák mögött

No de hogyan is kell elképzelni egy ilyen “betörés tesztet?” A vizsgálat úgy zajlik, hogy különböző készletekbe csoportosított szerszámokkal imitálnak egy erőszakos behatolást, pont úgy, mint ahogy az a való életben is történne. 

Az áthatolási kísérletnél pedig az időt is mérik, vagyis egy ajtó annál magasabb minősítést kap, minél tovább képes ellenállni minél többféle szerszámnak. A legalacsonyabb, III. kategória például alapvető szerszámokat és 5 perces áttörési ellenállást jelent, a legmagasabb pedig 20 percig ellenáll az erősebb szerszámoknak is. 

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.10.28 (42. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget