Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Mérséklődött az áremelkedés a szolnoki ingatlanpiacon

2020.10.22 11:14. - Kovács Janka

2020. január és július között nem sokat változtak a lakóingatlanok átlagárai Szolnokon. Emellett pedig az Ingatlannet.hu statisztikája szerint azt is kijelenthetjük, hogy a járványhelyzet nem hozott nagy fordulatot Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyére, ugyanis itt továbbra is emelkedőben van valamennyi lakóingatlan-típus átlagára. Igaz, a korábbi évekhez képest sokkal mérsékeltebb a drágulás.


Árváltozás Szolnok ingatlanpiacán

Szolnok családi házainak esetében januártól júliusig mintegy 14 százalékos változás ment végbe az átlagárakban. Az év eleji átlag 270 ezer Ft/m²-es ár így egészen 300 ezer Ft/m²-re kúszott fel. A panelek is szemmel láthatóan drágultak, majdnem 10 százalékos áremelkedést elérve, melynek eredményeképpen júliusi átlagáruk 290 ezer Ft/m² lett.

A koronavírusnak sikerült jól lelassítania a szolnoki téglalakások áremelkedő tendenciáját is. Az idei év első hét hónapjában mindössze 3 százalékkal emelkedett az átlagáruk. Mondhatni az első fél évben egy 370-390 ezer Ft/m²-es tartományban mozgott Szolnok eladásra hirdetett lakásainak átlag négyzetméter ára.

Az év második felében is kisebb mértékű árváltozásokkal számolhatunk. A családi házak, illetve a kertes övezetek az ingatlanpiac azon szereplői, melyek kivételt képezhetnek ez alól és folytathatják a nagyobb léptékű, folyamatos drágulást. Ez pedig nemcsak és kizárólag Szolnokon, hanem országszerte jellemző lehet.

 

 

Mennyire drágák a szolnoki ingatlanok?

Ha Jász-Nagykun-Szolnok megye másik két legnépesebb településéhez viszonyítjuk Szolnok ingatlanpiaci árait, akkor a megye székhelye nem számít túl drágának.

Szolnok, Jászberény és Törökszentmiklós hármasában a családi házak tekintetében Jászberényben voltak legmagasabbak a házak átlag négyzetméter árai. A versenyből másodikként a szolnoki házak kerültek ki, és így értelemszerűen a harmadik helyezett Törökszentmiklós családi házai lettek. Ez a sorrend átlagos négyzetméter árakban kifejezve pedig a következő: 230 ezer Ft/m², 190 ezer Ft/m², 120 ezer Ft/m².

Ugyanezen három településnél maradva, csak a lakáspiacra áttérve, már más sorrendet állíthatunk fel. A téglalakásokat nézve Szolnok a legdrágább 350 ezer Ft/m² átlagárral, melyet Jászberény és Törökszentmiklós követnek 320, valamint 140 ezer Ft/m²-es átlag négyzetméter árral.

A megyei szinthez képest Szolnok ingatlanpiaci árai szintén borsosnak számítanak. Bár a megyében a téglalakások nem sokkal – négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal –, de drágábbak a szolnokiaknál, a családi házak viszont csaknem 50 ezer Ft/m²-rel olcsóbbak.

 

 

Nem csak az ingatlan elhelyezkedése számít

A járványhelyzet óta átformálódtak az otthonunkkal szemben támasztott igényeink. Például lakás helyett inkább a kertes házakat preferáljuk, vagy ha lakást veszünk, akkor legalább erkélye legyen. Már a luxus jelentését sem a márványfalak adják, hanem a természetes környezet közelsége. Ezeken kívül pedig még számos olyan tényező van, amely előtérbe került a koronavírus megjelenése óta – olvasható a Portfolioban.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget