Ma 2020. 12. 4, péntek, Barbara, Borbála napja van.

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál vár a Hortobágyi Nemzeti Parknál

2020.10.22 10:03. - Kovács Janka

Az ősz beköszöntével újra megrendezésre kerül a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál. Az eseményt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Hortobágy Község Önkormányzata és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. közös szervezésében, az aktuális járványügyi korlátozások megfelelő betartása mellett rendezik meg.

Hirdetés

Az ünnep története
 
A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amit a Behajtási Ünnep során ma is megismerhetünk. Az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.
 
Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje volt az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napja tájékán történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is. Dömötör napjának megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában, vagy az úgynevezett pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.
 
 
 
 
A Behajtási Ünnep ma
A Hortobágyi Nonprofit Kft. pásztorai – csikósok, gulyások, juhászok – még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, járnak a ménes után csakúgy, mint 100-150 évvel ezelőtt. Kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló, még napjainkban is élő pásztorkultúra hagyományainak ápolásában, a népi viselet és kézművesség fenntartásában, a pásztortársadalom generációkon átívelő tudásának megőrzésében.
 
A Behajtási ünnepség 14:00 órakor, a Hortobágyi Nonprofit Kft. rackajuhainak Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik. Megtekinthető lesz a hatos szürke marha és a – ritkaság számba menő – négyes bivalyfogat is, valamint a lovas fogatok. A régi számadói rendszer hagyományai szerint megbízott számadóink bemutatják a kezük alá adott állományt, a szaporulatot illetve az elmúlt időszak eseményeit is. Tisztelegve a régi pásztorok előtt Hortobágy Örökös Pásztorait is köszöntjük. A rendezvény zárásaként csikós és pusztaötös bemutatóban is gyönyörködhetünk.

 

További részletek itt: http://www.hnp.hu/darufesztival

 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében a Szent-Dömötör napi Behajtási Ünnephez csatlakozva idén is lesz Darufesztivál. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye. A legutóbbi daruszinkron adatai alapján elmondhatjuk, hogy jelenleg több, mint 80 ezer daru állomásozik a Hortobágyon. A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára. A daruhúzás a Hortobágy leglátványosabb természeti jelensége, a természet őszi ünnepe. A Darufesztivál fénypontjai a hajnali-, nappali- és alkonyati darules túrák, ahol a résztvevők megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.12.02. (47. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget