Ma 2020. 11. 25, szerda, Katalin napja van.

A nem megfelelő beszédfejlődés

2020.11.16 15:48. - Kovács Janka

A gyermekek hallása, mozgása, látása, tapintása és beszéde is rengeteget fejlődik két éves korukig. Amikor pedig bekerülnek az óvodába, szintén rengeteg változáson mennek keresztül. Azoknál a gyermekeknél, akik valamilyen oknál fogva gyakran kimaradnak az óvodából, jelentős lemaradás tapasztalható, ami pedig a későbbiekben az iskolában nehézségeket okozhat számukra. Ha azt észleljük, hogy a gyermeknek a beszédfejlődése nem megfelelő, érdemes felkeresni egy szakembert és otthoni fejlesztést is végezni. (Hirdetés)


A nem megfelelő beszédfejlődés megnyilvánulásának formái

A nem megfelelő beszédfejlődés óvodáskorban észlelhető. Jellemzője, hogy a gyermek szókincse szegényes, beszélgetés közben gyakran visszakérdez, beszéd közben a szavakat torzítva mondja ki, általában beszédhibái vannak, ha kérdezik, nehezen válaszol, a versek és mondókák megtanulásával problémái akadnak.

Ha ezeket a tüneteket észleljük, minél hamarabb szakember segítségét kell kérni, hiszen ő segíthet abban, hogy a gyermek minél hamarabb behozza a lemaradását, és a beszédfejlődésében jelentős előrehaladás történjen. Mindemellett azonban az is fontos, hogy az otthoni fejlesztés se maradjon el, hiszen csak így együttesen érhetünk el áttörő sikereket.

Az otthoni fejlesztéshez ma már rengeteg eszköz, játék áll rendelkezésünkre. Amennyiben beszédfejlesztéshez kapcsolódó játékokat keresnél, kattints a Játékliget oldalára!

A beszédfejlődés támogatása

Ahhoz, hogy a gyermek képes legyen megfelelően elsajátítani a beszédet, követnie kell a hang kimondásakor az artikulációt. Szülőként tehát te is sokat segíthetsz gyermekednek, ha beszéd közben felé fordulsz, énekelsz neki, mondókáztok, vagy csak beszélsz hozzá. Fontos, hogy mindeközben ne legyenek zavaró tényezők, tehát ne szóljon se a televízió, se zene, engedjük, hogy a gyermek teljes csendben összpontosítani tudjon a kimondott hangokra és az ahhoz tartozó artikulációra. Így fogja minél pontosabban és minél hamarabb elsajátítani a hangokat.

A beszélgetés mellett a mesehallgatás is jótékony hatással van a beszédfejlődésre. Viszont a televízióban látott mesék ellenkező hatást érnek el, ugyanis itt a figurák szája teljesen máshogy mozog, mint a valóságban, így a gyermek hiába figyeli az ajakmozgást, nem fogja tudni elsajátítani a helyes beszédet, sőt beszédmegértési és beszédészlelési zavarokat is okozhat. Ráadásul a televízióban lejátszott mesék bonyolultak, az események gyorsan történnek, emiatt a legkisebbek gyakran nem is értik a történéseket.

Ezzel szemben a mesekönyvekből felolvasott mesék fejlesztik a gyermek képzelőerejét, mesélés közben látja a gyermek, hogy a szülő miképp képzi a hangokat, így ez nagyban hozzásegíti a beszéd elsajátításához. Továbbá egy mesekönyv vagy egy képekből álló lapozgató remek lehetőséget kínál a beszélgetésre, melyből a gyerek rengeteg tanulhat, és bővülhet szókincse is.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.11.18. (45. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget