Ma 2020. 11. 25, szerda, Katalin napja van.

Az urbex túra és a polikarbonát lemez szellőzése

2020.11.16 15:57. - Kovács Janka

Őszintén szólva a polikarbonát lemezekkel kizárólag az urbex túráim során találkoztam. A romos városi épületek felkeresésekor ez az anyag nem igazán nyerte el a bizalmamat. Kizárólag úgy tudtam rá gondolni, mint a privatizáció után végleg lepattant úttörőtáborok penészes fürdőszobai térelválasztójára. Amikor azt ajánlották, hogy készítsem ebből az újdonsült házam teraszának előtetőjét, összeszorult a gyomrom. Rendben van, hogy költséghatékony… De vajon tartós is lehet? (Hirdetés)

Hirdetés

Ideje másképp gondolni a polikarbonátra!

 

Az urbex (urban expedition) lényege, hogy az ember olyan épületeket, romokat keres meg és fedez fel, amelyeket már hosszú ideje elhagytak a használói. A mi környékünkön, de Magyarországon szinte mindenhol, ezek az épületek három kategóriába tartoznak: 

 

- Műemlék státuszú házak, amelyek a szocializmus alatt teljesen tönkrementek, a felújításuk túl drága a befektetőknek, így lassan enyésznek.

- Rendszerváltozás előtti, funkciójukat vesztett épületek, gyárak, munkásszállók, kollégiumok, iskolák. 

- A kilencvenes évek optimizmusa miatt túlméretezett ingatlanok - többnyire villák, szórakozóhelyek, nyaralók, termálfürdők, hotelek. 

 

Sokat bóklásztam ilyen helyszíneken, olvasok is róluk, így viszonylag képben vagyok az építészeti megoldásokkal is. Ezért utáltam annyira a polikarbonátot. Úgy gondoltam, ez az anyag repedezik, penészedik, sárgul, egyáltalán nem esztétikus. Egyvalamit hagytam ki a számításból: mindig olyan épületekkel találkoztam, ahol anyagi vagy egyéb okokból nem megfelelően használták ezt az anyagot. 

A polikarbonát ma

 

A tető készítésénél rájöttem: a mai polikarbonátok már sokkal modernebbek, mint azok a társai, amiket én a túráim során megismertem. A lemezek általában legalább egyik oldalukon UV-állóak. Sokkal jobban bírják az ütéseket és használati karcolódásokat, ráadásul ma már rengeteg hasznos kiegészítő kapható hozzájuk, amelyek segítségével sokkal biztonságosabb rendszert lehet kialakítani. 

 

Az általam úgy utált penészesedés például teljesen kiiktatható, ha az üregkamrás polikarbonát lemez aljára vízorros vagy cseppentős profil kerül. A tetejét U-alakú alumínium profillal célszerű zárni. Így kevés víz juthat a rendszerbe, de az a kevés is távozni tud. Ilyen egyszerű!

 

Hogyan lesz ebből előtető?

 

Az anyagokért egyébként nem kell messzire menni. A legcélszerűbb online megvásárolni a lapokat. Tapasztalatom szerint egy jól összeállított rendeléssel rengeteget lehet spórolni. A hagyományos tüzépek gyakran óriási árréssel dolgoznak, ráadásul hacsak nem otthon, kényelmesen és átgondoltan rendelünk, kevés az esélye annak, hogy nem marad ki valami a listáról.

 

Az én tetőm masszív és esztétikus lett. Bár nem szeretném, ha a házam valaha az urbexes kalandorok kezére jutna, biztos vagyok benne, hogy ők szép és egyáltalán nem penészes megoldásokat találnak majd.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.11.18. (45. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget