Ma 2020. 11. 25, szerda, Katalin napja van.

Otthoni szigetelés házilag

2020.11.16 15:52. - Kovács Janka

A nyári meleg estéken mindenki arra törekszik, hogy otthona minél jobban átszellőzzön és lehűljön. A cél érdekében egyre többen vetnek be légkondicionálót is. A hűvösebb őszi napokon viszont a huzat nemkívánatossá válik, hiszen az otthon melege könnyebben távozik, csökkentve ezzel a fűtés hatásfokát és természetesen extra költséget is generálva a fűtési időszakban. Mivel orvosolható a probléma? (Hirdetés)

Hirdetés

A nem megfelelő szigetelés ismérvei

 

Az ablakok és a bejárati ajtó nem megfelelő vagy elöregedett szigetelésének több egyértelmű jele is lehet. Ilyen a huzatosság, amely főleg szeles időben a jellegzetes zúgásból ismerhető fel, vagy enyhébb esetben csak abból, hogy zárt ablak mellett is mozog a függöny, Huzatosság esetén a nyílászárók közelében lényegesen hidegebb a levegő, mint a helyiségek más pontjain, hiszen kiszökik a meleg. A szigetelés elégtelenségét mutathatja a nehezen záródó ajtó vagy ablak is.

 

További látványosabb jelei lehetnek a beázás, a párásodó ablak és a nyílászárók környékén megjelenő penészesedés is. Látható, hogy ezeket a problémákat - a kellemetlen következmények miatt - érdemes felmerülésüket követően minél hamarabb elhárítani.

Teljes felújítás?

 

Természetesen a leghatékonyabb megoldást az jelenti, ha megtörténik az ingatlan teljes vagy legalább részleges szigetelése, de a korszerű nyílászárók beépítésével középtávon jelentős összegek takaríthatók meg. Azonban ezek a beruházások rendkívül költségesek, és a hidegebb őszi időben már nem is feltétlenül érdemes belevágni. A tél beállta előtt szerencsésebb inkább házilag apróbb javításokkal javítani a helyzeten.

 

Házilag is lehetséges?

 

A régebbi - nem megfelelően szigetelő - ablakok állapotán ma már kis ügyességgel bárki javíthat, csak a megfelelő eszközöket kell megtalálni. Természetesen ezek a javítások inkább csak a nyílászárók cseréjét odázhatják el, de ez hosszabb távon semmiképpen sem úszható meg.

 

Milyen eszközök szükségesek?

 

A fa nyílászárók élettartama jelentősen meghosszabbítható megfelelő favédő festékek használatával, amelyek megvédik a fát az időjárás viszontagságaival szemben. Emellett gyakori probléma a tömítések hiánya vagy elöregedése, amelyek szilikonspray és purhab segítségével orvosolhatók. Ez utóbbi az ablakkeretek és az ablakpárkányok alatt keletkezett rések vagy repedések kitöltésére is kiválóan alkalmas. A nyílászárók kereteit és azok környezetét kívülről is érdemes szigetelni, erre a téglához, betonhoz, fémhez és fához is kiválóan tapadó fagyálló téli purhabok a legalkalmasabbak. 

 

Legyen szó bármilyen szigetelési munkáról, a VasMuszakiBolt.hu webáruházában többféle purhab, ragasztó, valamint tömítő közül válogathat, és a szükséges szerszámokat is garantáltan megtalálja.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2020.11.18. (45. szám)
Presztízs magazin 2020. ősz
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget