Ma 2021. 1. 20, szerda, Sebestyén napja van.

500 köbméter szemét halmozódott fel a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben

2020.12.10 10:05. - Iroda

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén lévő Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben a természetvédelmi őrök felmérése alapján megközelítőleg 500 köbméter szemét halmozódott fel. Ezért a Tisztítsuk meg az országot! – a projekt I. ütemében az illegális hulladéklerakók felszámolása a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén is megkezdődött.


A többségében illegálisan elhelyezett hulladékot a projekt I. ütemében tervezzük felszámolni. Mai napig megközelítőleg 40 folyamkilométer hosszú partszakaszt tisztítottunk meg, 12 szennyezett területet takarítottunk ki. Tapasztalataink szerint az összegyűjtött 350 köbméter hulladéknak közel fele kerülhet újrahasznosításra, a másik fele jellemzően kommunális hulladék. A Kiskörei Vízerőmű - mint az áradások egyik fő fizikai gátja -, a szennyezések egy jelentős részét feltartóztatja, így a délebbi szakaszokon kisebb mértékű a hulladék felhalmozódása, bár gócpontok ott is kialakultak. A vízerőmű a védekezésben kiemelt szerepet lát el és jelenleg is zajlik az ott fennakadt több ezer tonna hulladék kitermelése.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet sajátos, értékes élőhelyei a folyóparti galériaerdők. Védett státuszuk mellett közösségi jelentőségű élőhelyeknek is minősülnek. Folyóparti elhelyezkedésük miatt jelentős mértékben vannak kitéve a – gyakran szennyezéssel járó - emberi hatásoknak. Jellemzően a nyaraló- és lakóövezetek környékén  alakulhatnak ki  az illegális hulladéklerakók, amelyeket ugyan az önkormányzat időnként felszámol, mégis rendszeresen újratermelődnek.

 

A folyópartra látogatók által hátrahagyott jelentős mennyiségű szemét valamint az árvizek hozta, külföldi eredetű hulladék számottevő. Utóbbit sok esetben a folyó kifejezetten a galériaerdőkben „pakolja le”. A hulladékszedéssel ezek a jellegzetes, egyedi tájképi értékkel rendelkező természeti területek legalább átmeneti időre mentesülnek a hulladék egy részétől, így a talajszinthez köthető védett fajok, mint a szálkás pajzsika vagy a tallós-nőszőfű tisztább élőhelyen hajthatnak ki. A hulladékszedés fokozza a frekventált kirándulóhelyek értékét is, hiszen az ide látogatók esztétikusabb, tisztább környezetben kapcsolódhatnak ki, pihenhetnek. A mentesített helyszíneken a hulladék újratermelődése ellen a HNP Igazgatóság a Természetvédelmi Őrszolgálat fokozott ellenőrzései és szemléletformálás útján igyekszik fellépni. 

A nemzeti park igazgatóságok előzetes felmérésük alapján országosan összesen 155 védett természeti területről, mintegy 8200 köbméter illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és kezelését tervezik elvégezni az év végéig.

 

További információ a Tisztítsuk meg az országot! programról: 

https://kormany.hu/hirek/megkezdodott-a-tisztitsuk-meg-az-orszagot-program-del-borsodban

Közölte:Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Képek: PET Kupa

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.13 (2. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget