Ma 2021. 1. 20, szerda, Sebestyén napja van.

Elkészült az 50. IC+ kocsi Szolnokon

2020.12.10 13:54. - Kovács Janka

2015-ben indult el Szolnokon az IC+ kocsik gyártása a MÁV-Start üzemében, amelynek gyártósoráról idén decemberben gurult le az ötvenedik darab. Az itt készült kocsikkal hazánkban és Európa-szerte találkozhatnak az utasok.


Igen nagy szükség volt már hazánkban a vasúti kocsik állományának megújítására, hiszen az átlagéletkoruk közelíti a negyven évet. A MÁV folyamatosan cseréli a kocsikat a mai kor követkelményihez igazodva modern, extrákkal felszereltekre.

- A Szolnokon készült IC+ kocsik megfelelnek a 21. század követelményeinek, hiszen többek közt Wi-Fi-vel, áramforrással, és légkondicionálóval is fel vannak szerelve. A kocsik viszont nem mennek maguktól, ezeket valamivel húzni is kell, ezért már folyamatban van 115 korszerű mozdony beszerzése is – mondta el dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Emlékeztett arra, hogy a múlt héten együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és Szolnok városa azért, hogy tudásközpontot hozzanak létre, azaz közösen, együtt tudjanak dolgozni a modern kocsikon. Szolnokon emellett egy újabb program, egy Ipar 4.0 fejlesztés is várható, amely a MÁV szolnoki telephelyén új gyártási technológiát fognak bevezetni, így a jövőben a mostaninál is hatékonyabb lesz a gyártás.

Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója az 50. IC+ kocsiból jelentkezett be a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a cég gyártósoráról egy hónapban három darab, a modern kori elvárásoknak megfelelő kocsi gurul le.

- Ezekben több extra is található, a teljesség igénye nélkül: légkondicionáló, Wi-fi, áramforrás a telefonon vagy laptop töltéséhez, valamint pelenkázó, szelektív hulladékgyűjtő, töltési lehetőség az e-kerékpároknak, valamint a hagyományos kerékpárok számára pedig kerékpárpumpálási lehetőség is van. A jövőben prémium, business osztályú kocsit is fogunk gyártani – tájékoztatott a vezérigazgató, majd hozzátette, közel 80%-os a magyar hozzáadott értékkel büszkélkedhetnek ezek a kocsik, amelyek gyártásában közvetetten a kis- és középvállalkozások is részt vesznek.

Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselőasszony mindehhez hozzátette, büszkeséggel tölti el, hogy a szolnokiak munkája is benne van ebben a projektben. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere mindehhez hozzátette, hogy mióta létezik a vasút hazánkban, azóta meghatározó részét képezi a város életének, és a vasúti kocsik gyártása is azt mutatja, Szolnok versenyképes az európai piacon.

 Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.13 (2. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget