Ma 2021. 1. 20, szerda, Sebestyén napja van.

A vételáron felül ezekkel a költségekkel számolj ingatlanvásárláskor

2020.12.16 08:33. - Kovács Janka

Amikor végre megtaláljuk álmaink lakását vagy házát, akkor még persze sok minden közbejöhet, de nagyon bele tudjuk élni magunkat. Máris tervezgetünk, mit, hova teszünk, milyen falat verünk majd ki, hol lesz a gyerekszoba, stb. Részben épp ennek a túlzott beleélésnek köszönhetően sokszor megfeledkezünk arról, hogy a vételáron felül milyen egyéb költségeink is lesznek még. Pedig nem csak az új lakásunk vételára az egyetlen kiadásunk ekkor, így jóval nagyobb összeggel kell számolnunk. Így lesz az, hogy egy 30 milliós ingatlan igazából bőven kerülhet 35 millió forintba is, sőt. Nézzük, mik azok a további költségek még a vételáron felül! (Hirdetés)

Hirdetés

Vagyonszerzési illeték

 

Ingatlanvásárlás esetén az egyik legjelentősebb költségünk a vételáron felül a vagyonszerzési illeték lesz. Ennek mértéke a vételár 4%-a lesz alapesetben. Ez azonban csökkenthető többféleképpen is.

 

Egyrészt, ha 3 éven belül adtunk el ingatlant, akkor annak az eladási árával csökkenthető a illeték alapja. Például ha 30 millióért vesztek lakást, de 20 millióért eladtatok egyet 3 éven belül, akkor 10 millió után fizettek illetéket. Másrészt éppúgy illetékmentes az egyenesági leszármazottól vagy szülőktől vásárolt ingatlan, ahogy a házastárstól vásárolt is. Sőt, 2021. január 1-től például a CSOK támogatással vásárolt ingatlanok után egyáltalán nem is kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

 

A felújítás költségei

Ha letudtuk a vagyonszerzési illetéket, jöhet a következő sokk a felújítási költségek formájában. Ez az, amit ha tervezel, akkor a kész tervet mindig szorozd meg legalább kettővel, és akkor talán reális lesz. Hidd el nekem, volt már részem nem egy felújításban, mindig lesz valami nem várt kiadásod! Ha szerencséd van, akkor csak kisebb, ha nem, akkor bizony nagyobb. A lényeg, hogy tervezz előre, bőségesen túltervezve a költségeket, hogy reális legyen.

A lakáshitel költségei

Ha nem tudsz minden költséget önerőből fedezni, akkor ennek is lesznek bizony költségei. Azonnali költségként keletkezhet a közjegyzői díj, az értékbecslési díj, a folyósítási díj és a földhivatali illeték. Bár egyes hitelek esetén ezeket átvállalja vagy elengedi a bank. Vagy egyszerűen beépítik a THM-be.

Mielőtt belevágsz, mindenképp hasonlítsd össze a lakáshiteleket, mert bankonként, sőt hitelajánlatonként is jelentős eltérések lehetnek. Ebben segít neked az expresszkolcson.hu fenti linken elérhető összesítő és összehasonlító oldala, amit érdemes átböngészned.

 

Ügyvédi költségek

A közjegyzői díjat már említettem a lakáshitelnél, de ezenfelül is van egy szerződéssel kapcsolatos díj, az ügyvédi díj. Ennek a díja általában a vételár 0,5-1%-a magasságában mozog, de nem kell meglepődni az akár 3%-os díjon sem. Ráadásul ezt nem tudod azzal megspórolni, hogy nem veszel fel hitelt a vásárláshoz. Ez a költséged akkor is meglesz, ha önerőből fizeted az ingatlanvásárlásod.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.13 (2. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget