Ma 2021. 1. 20, szerda, Sebestyén napja van.

Ma van a doni katasztrófa emléknapja

2021.01.12 16:21. - Iroda

A második magyar hadsereg 1942/43 -as hősies küzdelme a Szovjetunióbeli Don folyó partján, mindörökre történelmünk része marad. 

Hirdetés

 

Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos veszteséget szenvedett a hadsereg 1943 januárjában.A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak, lehetetlen feladattal megbízott, és megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben.

Magyarok a Don-kanyarban című könyvben rengeteg kérdésre választ lelhetünk. A szerző feltárta az elérhető és fennmaradt levéltári forrásokat, megkereste a ma még elő résztvevők többségét, és elfeledett naplókat, feljegyzéseket is mutat. Eme fontos, múltunkat hitelesen ábrázoló mű, emléket állít mintegy 120 ezer katona és munkaszolgálatos soha nem feledhető tragédiájának. Az elesettek és fogságba kerültek pontos számát megállapítani szinte lehetetlen, azonban a szovjet csapatok harcmódja miatt a foglyok száma viszonylag csekély volt. 

Szolnokon is minden évben történik megemlékezés a tragédia napjáról mely minden évben a Tisza Hajósok terén kerül megrendezésre. A 2. magyar hadsereg emlékére rendezett koszorúzáson részt vesznek a rendvédelmi szervezetek, az egyházak, a hagyományőrző és a civil szervezetek, valamint az oktatási intézmények képviselői is.
 
 
Forrás: Wikipedia; Honvedelem.hu; Bács-Kiskun megye weblapja
Fotó: Magyarország Kormánya Facebook oldal
 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.13 (2. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget