Ma 2021. 1. 23, szombat, Zelma napja van.

Az ergonómia, mint fejlődő tudományág megjelenése a mindennapokban

2021.01.14 10:59. - Kovács Janka

A munkahely egy olyan közeg, amelyben az ember az élete nagy részét tölti, így érdemes időt és energiát fordítanod arra, hogy kialakíts egy egészséges és támogató munkakörnyezetet. Nem csak a szemkímélő monitor kiválasztása és az otthonos kiegészítők beszerzése a lényeges, hanem a megfelelő ülőalkalmatosságnak is éppoly szerepe van. (Hirdetés)


Az ergonómia, mint tudományterület napjainkban egyre nagyobb figyelmet tudhat magáénak, hiszen felismerték annak fontosságát. Ezen tudomány segítségével képesek az ember és a munkakörnyezet kölcsönhatásának tanulmányozására, egy olyan közeget kialakítva, amely támogatja a hatékony és egészséges munkavégzést. Mindemellett pedig hosszú távon is jótékony hatással bír, hiszen megkíméli az ember szervezetét a bántalmaktól. 

Az ergonomikus környezet fontossága

 

Az irodai munkát végzők legtöbb idejüket a számítógép előtt töltik, így nap-nap után sokszor panaszkodhatnak fáradtságra, idegességre, szem-, hát-, fej- vagy kézfájdalomra egyaránt. Mindezeket összességében a nem megfelelően kialakított munkakörnyezet, valamint a helytelen testtartás okozhatja, amely hosszú távon visszafordíthatatlan elváltozásokat is okozhat. 

 

Amennyiben a munkahely vezetősége felismeri a megfelelő munkakörnyezet biztosításának elengedhetetlen voltát és az ergonomikus megoldások előnyben részesítését, akkor javulást fognak érzékelni a dolgozók általános közérzetében. Ezzel a változással egy időben a munkakedv is változni fog, sokkal elhivatottabbak és motiváltabbak lesznek, amelynek végső eredményeként pedig nő a teljesítmény. Sokkal alacsonyabb lesz a betegszabadságot igénybe vevők száma, és felértékelődik az ergonómiai tényezőkre fókuszáló munkahelyek jelentősége is. 

 

Hogyan tedd ergonómiailag helyessé környezetedet?

 

Az egészséges munkakörnyezethez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék biztosítása, amelynek köszönhetően hidratált maradhat az ember. Ehhez ballonos vagy hálózati vízadagolóra van szükség, amelyet a Montivíz weboldalán pár kattintással meg is rendelhetsz. A környezet mellett az embernek is oda kell figyelnie azon tényezőkre, amelyekért saját maga felel. Ilyen a helyes testtartás elsajátítása is. Ennek tükrében a lábakat a talajon kell tartani, a térdeknek a csípő vonalánál lejjebb kell lenniük, valamint a vállakat lazán leengedve kell tartani. A képernyő teteje legyen szemmagasságban, míg a törzs zárjon be 90 fokot az alkarral.

 

Mindenekelőtt az iroda megfelelő kialakítása is lényeges, mint az egyén igényeihez illeszkedő bútorok kiválasztása, a megfelelő akusztika - amelynek köszönhetően kizárhatóvá válnak a zavaró zajok, még nyitott iroda esetében is. Szintén elengedhetetlen tényező a természetes fény biztosítása, a tágasabb és fényesebb irodákban sokkal kevesebb stresszfaktorral találkozik az ember, valamint sokkal hatékonyabban képes kezelni azokat. Minden dolgozónak biztosítani kell a megfelelő teret, amely legalább 6 négyzetméter személyenként. 

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget