Ma 2021. 1. 23, szombat, Zelma napja van.

Tegyél te is a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséért!

2021.01.14 14:45. - Kovács Janka

Napjainkban az egészség felértékelődni látszik, hiszen az emberek szembesülnek azzal, hogy hiába birtokolnak annyi tárgyi eszközt, ha nincsen meg az egészségük. Az egészség megőrzése és fenntartása, valamint helyreállítása érdekében az embernek tudatosan kell viselkednie és olyan magatartásformát gyakorolnia, amelynek hatásaként hozzájárulhat a hosszú és egészséges élet megalapozásához. Az egészséget nem csak a káros szokások elhagyása, valamint az egészséges táplálkozás biztosítja, hanem a megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás egyaránt. (Hirdetés)


Mit tehet érted a rendszeres testmozgás?

 

A mindennapos sportolás nem csak a megfelelő testalkat elérése érdekében elengedhetetlen, hanem a szervezet normális működéséhez is hozzájárul. Sport segítségével rengeteget tehetsz a szíved védelméért, mindezt a European Journal of Preventive Cardiology által publikált kutatás is igazolja. A kutatást Hollandiában végezték el több mint 5000 középkorú és idősebb résztvevő segítségével. A vizsgált alanyok többnyire a sportolási szokásaikról számoltak be, felvették az alapvető fizikai tulajdonságaikat, mint a magasságukat, a testtömegüket és a testzsírszázalékukat, valamint megvizsgálták a szívroham és stroke kockázatát és valószínűségét az elkövetkezendő 15 évre. 

 

Az adatok alátámasztották a napjainkban is megerősített tényt, hogy az elhízás és a túlsúly növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Azonban olyan embereknél, akik túlsúlyosak voltak, azaz adottságaikhoz képest magasabb testömeggel rendelkeztek, de rendszeresen sportoltak, meglepő módon nem mutattak ki megnövekedett kockázati tényezőt. Mindezt a normális BMI indexszel rendelkező társaikhoz képest mérve sem. 

 

 

Hogyan segít a sport a szív- és érrendszeri problémákkal szemben?

 

Összességében elmondható, hogy az edzőteremben vagy otthoni körülmények között végzett testmozgás csökkenti a megnövekedett testtömeg okozta kockázati tényezőt és hozzásegít a hosszabb és egészségesebb élethez is. Mindemellett megállapították azt is, hogy az inaktivitás, azaz a rendszeres sport hiánya majdnem, hogy azonos hatással van az ember szervezetére, mint az elhízás. Azaz hiába megfelelő az ember BMI értéke, ha fizikailag egyáltalán nem aktív. 

 

A szervezet számára sokkal nagyobb kockázatot jelent, mintha elhízott lenne, de ennek ellenére rendszeresen sportolna. Azonban nem biztos, hogy ezeket az adatokat általánosítani is lehet, hiszen Hollandiában az emberek naponta akár 2 órát is eltöltenek mérsékelt fizikai aktivitással, hiszen többen kerékpárral járnak munkába. Mindennek ellenére számunkra is hatalmas mondanivalója van, hiszen kiderül, hogy sportolással a szív- és érrendszeri megbetegedések nagyja kiszűrhető és az ember élete akár meg is hosszabbítható.

 


Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget