Ma 2018. 12. 13, csütörtök, Luca napja van.

Héjába sült krumpli és hasonló finomságok

2018.09.26 18:00.

Filléres emlékeim Héjába sült krumpli és hasonló finomságok A napokban régi fotókat kellett átnéznem és a fotók sokaságában találtam rá egy sparheltet ábrázoló fotóra. Az ötvenes, hatvanas években még nagyon sok családban a széntüzelésű sparhelteken készült az ebéd vagy sült a finomnál finomabb nagyon egyszerű sütemény. Öntött vasból készült a főző lapja, egy kisebb és egy nagyobb lukkal látták el, és volt rajta egy harmadik, tisztító luk is ,a platni szélei fényesen ragyogtak. Az eleje szépen díszített zománcozás tette egyedivé. Fával, szénnel, esetenként fűrészporral tüzelve főztünk, sütöttünk vele, benne. A tetején lévő két nyílást, ha lefedve használtuk, akkor lassabban, míg ha a tetőt eltávolítottuk, gyorsabban főtt az étek. Emlékszem, hogy édesanyám cserepet tett a sütőbe, hogy biztonságosabban süljenek a sütni valók. Télen a nagy hidegekben téglát melegítettünk a sütőbe, a meleg téglát a dunyha alá a lábunk melegítésére használtuk. Gyerekkoromban szerettem a sparheltet kicsinosítani, vasporral kentük be a főzőlapot, majd finom csiszolóvászonnal és Sidol- lak fényesítettük a platni szélét. Hideg, téli estéken, reggeleken, a platnin sütöttük a kenyeret, főztük a teát. Micsoda fenséges étek volt. A sparhelten egyenletesen sült meg a kenyér, majd suvickoltuk rá a foghagymát és kentük meg liba vagy kacsa zsírral. Máskor, a sütőt teleraktuk krumplival és sütöttük /főztük?/ meg. Héjába sült vagy, főtt krumpli/ ki, hogy nevezte/ volt a vacsora, reggeli, szűkösebb napokon az ebéd is. A szájamban, még most is összefut a nyál, ha a platnin sült, almára, körtére, szilvára gondolok. Sütöttünk görhét és kenyér tésztájából kimaradt, kilapogatott darabkákat. Igaz, hogy nem a platnin sült, ám a herőce volt a sláger, arany barnára sütve, porcukrozva, és ha volt baracklekvárba mártogattuk. Jó kis nosztalgiázásra adott okot a fotó. Ma már a modern kütyükkel már nem találom azokat az ízeket és hiába modern sütő, a héjába sült krumpli sem olyan ízű. Egy filléreket érő elmosódott régi fotót találtam, de pár percre visszahozta a fiatalságom ínycsiklandozó ízeit, illatait.



Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2018.12.05. 48.szám
Presztízs magazin 2018. V. évfolyam 2. szám
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail



 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget