Ma 2021. 1. 27, szerda, Angelika napja van.

Szülőszoba látogatáson

2012.06.11 15:51.

Sokaknak biztos furán a hangzik a cím. Mit kell egy szülőszobán látogatni? Bemész, megszülsz és pár nap múlva hazajössz. (Milyen egyszerűnek is hangzik) De a mai világban már van szülőszoba látogatás. Sőt, egyes helyeken vannak szülésfelkészítő tanfolyamok vagyis előadások. Na ez az, ami Szolnokon nincs. Persze mondhatnánk, hogy ez Szolnok, egy bababarát kórházban nincs szülésfelkészítés, de azt kell mondjam nem Szolnok, hanem a szolnokiak hibája. Ugyanis kérdeztem erről a védőnőt, azt mondja volt, az egyik kismamákkal, babákkal foglalkozó cég szervezete, a védőnőm is volt előadásokat tartani, de az ingyenesség ellenére sem volt csak 1-2 érdeklődő. Szóval a próbálkozás elhalt. De van egy BabaBarát Kórházunk, ahová el lehet menni a szülést megelőzően szülőszoba látogatásra.
  De először is kitérnék rá, hogy miért bababarát. Az első körben az Egészségügyi Minisztérium 13 intézménynek adta meg a "Bababarát kórház" címet, köztük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Rendelőintézetének. (Hozzáteszem pl. Svédországban az összes kórház megkapta a címet) Ez a cím 3 évig használható, ezt követően felmérik újra a feltételeket. A célja, hogy az édesanya megkapjon mindent, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges. Ilyen, az újszülött közvetlen mellre tétel lehetőségének biztosítása, hogy együtt lehetnek az anyák a csecsemőkkel 24 órában, és minden dolgozó kap gyakorlati oktatást, amelyet tovább tudnak adni a kismamáknak segítség és információk formájában, a sikeres szoptatás elérése végett. Persze ez nem a precíz megfogalmazása a cím feltételeinek, de nagyjából ez a lényege.
És akkor most visszatérek a szülőszoba látogatásra. Mivel nincs szülésfelkészítés, gondoltam végigrohanunk a kórházon, megmutatják hova kell menni és max. fél óra alatt végzünk. Kellemes csalódás volt. Majdnem két óra hosszát töltöttünk párommal a kórházban. Igen, ő is jöhetet, hiszen a természetes szülésnél már itt is bent lehetnek az apukák (vagy valaki más, akit szeretnék pl. anya, anyós, barátnő...persze csak 1 fő). Szóval bementünk a szülőszobára, persze előre egyeztett időpontban és lecsekkolva, hogy nincs bent senki. Ami egy picit engem meglepett, hogy ez egy nagy helység, és az ágyakat függönnyel lehet elválasztani, nincs fal, szóval simán hallod a másikat. Bár gondolom az orvosok és szülésznők szempontjából azért így praktikusabb, mert előfordul, hogy egyszerre több nő is szül. Maga az épület régi, ráadásul a 7.emeleten van :-) még jó hogy több lift is van, remélem nem tudnak egyszerre meghibásodni :-). Viszont van bordásfal, labda, kád. Szóval ezeket használhatja a kismama vajúdás közben, nem a régi ágyon fekvős módszerrel kell végigcsinálni dolgot. A kísérőnk elmondott mindent, mikor induljunk, hol kell becsengetni, mit fognak velem csinálni, a vajúdás során mire kell odafigyelni, hogy az apuka miben tud segíteni. Bár a párom még bizonytalan, hogy bent akar-e lenni, de kifejezetten biztatták és bátorították a kórházban, hogy nagy segítségemre lehet. Na meg persze azt is elmondták, hogy nem kell ott nézelődni, csak a fejemnél üljön, segítsen a légzésben, simogasson, masszírozzon.... Majd kiderül. Ja a kísérőnk annyira biztatta és bátorította páromat, hogy a végén már majdnem szóltam, hogy "helló, én fogok szülni, engem kellene bátorítani" :-) De nyilván pont azért tette ezt, hogy élesben egy olyan személy legyen ott, aki tud majd bátorítani. Szóval elmondta a folyamatot, közte azt is, ha megszületik a baba, rögtön a mellkasomra helyezik még a köldökzsinór elvágása előtt. Aztán elviszik mérni, megtisztítani...,azt is megmutatta, hogy hova, ott mit fognak csinálni vele, hogy az apuka ott lehet akkor a picivel, addig engem az orvos rendbe tesz ott alul.  Aztán az apukája hozhatja pólyában vissza hozzám és persze ha, mindketten (mindhárman) jól vagyunk, akkor két óra hosszát együtt lehet a család még ott, addig megfigyelnek, hogy tényleg minden oké-e. Aztán könnyes búcsú apától és minket levisznek az osztályra. Mivel bababarát kórház a kis kincsemet is odahozzák majd a szobámba, hogy bármikor tudjam szoptatni, megtanítanak hogy kell tisztába tenni...stb. Persze ha fürdeni megyek vagy ilyesmi eltolhatom a Picurt egy szobába, ahol vigyáznak rá a csecsemősök. Szóval jól hangzik. Aztán hogy mennyire bababarát vagy inkább mamabarát az ott dolgozók viselkedése, majd beszámolok róla. Eddigi tapasztalataim pozitívak. Remélem azokis maradnak.
   Viszont az biztos hogy az osztályra kerülés után már nincs mama -papa barátság, mivel a gyerkőcök mindig bent lehetnek velünk és bármikor szoptathatunk, így látogató nem jöhet a szobába, csak egy társalgóba, ahol egy üvegfalon keresztül láthatja az újszülötett is. Ez vonatkozik a papára is, tehát a két órás családi együttlét után, jó esetben négy napig nem foghatja meg az ő kis trónörökösét. Ami persze a cél érdekében érthető. Sőt ha így belegondolok mégiscsak papabarát, így legalább lelkiismeret furdalás nélkül kedvére "tejfakasztó bulizhat", mert nem kell egész nap a mama ágya mellett ülni látogatóként. :-)Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget