Ma 2021. 1. 23, szombat, Zelma napja van.

Ősz

2015.10.08 15:17.

Ősz

 

"Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? De szeretem."
/Petőfi Sándor verse/

Reggelente borzongató libabőr a karokon, összehúzott esőkabát az embereken és hulló falevelek az utakon, az iskolák környéke ismét diákok zsivajától hangos.
 Ezek az ősz közeledtének biztos jelei, bár még a nyár kicsit vissza -visszaköszön, de már csak a bágyatag napsütés emlékeztet pár héttel azelőtti kánikulákra.
A fák levelei és a fűszálak is felveszik a rozsdabarnás ruhájukat, hogy aztán lehullva a földre táplálják a talajt, hogy éltető erőt adjanak a következő évekre.
Még el tudnak bújni a madarak a lombok között, de már ők is az utazásukat tervezgetik, a fiókák erejüket fitogtatva szeretnék megmutatni a szüleiknek, hogy ők is készek a messze távolba költözésre.
Az utakon egyre több az esőtől előcsalogatott giliszta szeretne a biztonságot nyújtó puha földbe visszabújni.
A sétányokon gesztenye és tölgyfa termései borítják be az utat, a barna gesztenyék mosolyogva, játékra felkínálkozva néznek fel minden arra járó gyerekekre.
A Tisza hullámozva, a színét sárgás barnára váltva nyújtózkodik a mederben, próbálja kipihenni a tavasz és a nyár viszontagságokkal járó rohanásait.
Álldogáló horgászok várnak a jó szerencsére és a nagy halakra, nem éri meg leülni, a föld már az éjszakai hűvös levegőt sugározza magából, nem hideg, de már nem is földre ülésre csábító.
A gólya állhatatosan várja a neki szánt halakat, pár éve itt telel a parton, most azonban biztos a távozást tervezgeti, mert hatalmas szárnyait kiterjesztve, egyre sűrűbben kering a levegőben.
A vízpart közeléből eltűntek a napozó kishalak, mélyebb vizekre ereszkedtek, ahol be tudják majd magukat fészkelni a sűrű bozótosba.
A Tisza - Szálló kifolyója párába burkolja a meleg vizet kannákba gyűjtő embereket, a nyáron oly forró víz kezd lassan langyossá szelídülni.
A padokon egyre fogyatkozik a napon sütkérező emberek száma, a park körüli séta már jobban esik. Sétálva  kevesebb az esély a meghűlésre is.
Csalóka a beköszöntő ősz, kabátban, pulóverben még melege van a sétálóknak, azonban könnyű blúzban, ingben, padokon ülni, már hűvös van.
Egy - egy esős, hűvös napon már jól esik a gőzölgő tea és a biztonságos meleget adó szoba, ahol, a polcokról előkerülnek a nyáron félre tett, félig elolvasott könyvek.
Szeretem az őszt, a maga  sokszínűségével, a hirtelen, gyors változásaival is.Hirdetés

Keresés

Ajánló

Szolnok Megyei Napló 2021.01.20. (3. szám)
Presztízs magazin 2020. tél
Médiaajánlat

Hírek röviden


Facebook


Webmail 

Időjárás


Hirdetések

Szavazás

Melyik a legkedveltebb szolnoki hírforrása, honnan értesül leggyakrabban a szolnoki hírekről?


♦ Helyi internetes oldalak (71.43%)


♦ Helyi rádiók (0%)


♦ Helyi televízió (0%)


♦ Ingyenes újságok (28.57%)


♦ Napilap (0%)


Hirdetések

Etarget